Кирил Ананиев към нуждаещите се от белодробна трансплантация: Няма да ви оставим

  • 18 септември 2019 08:18

  • 1436
  • 2
Кирил Ананиев към нуждаещите се от белодробна трансплантация: Няма да ви оставим
© Кадър: БТВ

Проблемът не е само български. От една година всички трапнсплантационни центрове отказват да извършват трансплантации на пациенти от България и други европейски държави, заради липсата на трупни донори и медицински сестри. Това каза министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през в ефира на БТВ.

"Наредбата ще стане факт след броени дни. Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Нещата ще бъдат точно регламентирани", увери здравният министър. „Няма да е лесно, но ние няма да се откажем. Най-важната ни задача е да се грижим за живота на хората“, допълни той.

По повод обвиненията, че се прави национална програма, която не е финансово обвързана, министър Ананиев уточни, че пари са предвидени.

„За съжаление прекъсването с виенската болница е станало преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина“, коментира Ананиев.

"18 българи имат нужда от спешна трансплантация. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на тези две институции да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в САЩ Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас”, каза още той.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1436 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Питащ:

2019.09.18 | 10:38

2

Защо след като договорът с Виенската болница е бил прекъснат преди Ананиев да стане министър,то по негово време безродниците български на крака ѝм занесаха бял дроб от български донор???В същото време тук се бореше за живота си БЪЛГАРСКО дете,на което беше обещано,че непремено следващия дарен орган ще бъде за него.И съвсем очаквано БЪЛГАРЧЕТО не дочака спасение.А отцепродавците български спасиха живота на някой богат западняк.,убивайки още едно дете.Управниците тук излъгаха,че уж трябвало да занесем орган,за да се включим в донорската банка на Австрия и те да продължат да трансплантират БЪЛГАРИ.Да,ама не!!! Управниците ни непрекъснато повтарят,че трябва да сме солидарни с европартньорите си,но защо никой от тях не проявява и грам солидарност???Ограбиха ни до шушка и ни показват среден пръст.Заради измислената солидарност безродниците съсипаха ДЪРЖАВАТА ни и унищожават НАРОДА ни!!!

Айде чиба, дърт седесарски пръч

2019.09.18 | 10:30

1

Народът ти иска оставката, к'во се правиш че не виждаш.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини