Бебе от Варна чака за операция в Белгия близо два месеца

  • 20 юни 2019 20:24

  • 1386
  • 0
Бебе от Варна чака за операция в Белгия близо два месеца
© Pixabay

Бебе от Варна чака за операция в Белгия близо два месеца.

През юли 2018 година Юзлем Шабан ражда преждевременно близнаци. Две момиченца. За жалост едното умира малко след раждането. Другото - Селин живее 3 месеца в кувьоз. То не вижда с едното око. През ноември 2018-та година детето преминава през лечение в Турция, лечение, което родителите сами плащат.

Връщайки се в България получават надежда -  болница в Белгия дава шансове зрението на детето да бъде възстановено оперативно. Скъпоструващата операция е непосилна за семейството, затова подават документи в Националната здравноосигурителна каса на 3-ти май тази година.

Семейството чака повече от месец. Изпуска първата дата за операция - 20-ти май, предават от Нова телевизия. 

„При всяко едно позвъняване от моя страна, се оказва че липсва някаква документация, всеки път се изчаква за някакво становище”, споделя майката на Селин.

„В момента не знаем кои са имената на тия хора, които си слагат подписите под тези решения, кои са тези, които в крайна сметка решават съдбите на тези деца или дали въобще се решават съдбите им”, коментира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Според бившия директор на Пирогов доц. Спас Спасков няма как всички болни деца да заминават на лечение в чужбина. По негово мнение основният проблем е нарушената комуникация.

„Ресурсът на Здравната каса е значително по-голям от този на Фонда, който съществувае и по този начин ще им авъзможност повече деца да бъдат лекувани, но бройката, разбира се, няма как да бъде безкрайна”, коментира доц. Спасков.

“Аз поемам ангажимент да направя изслушване в Комисията по здравеопазване, за да може да се изясни тези 3 месеца, в които функционира, съгласно закона, Фонда за лечение на деца в рамките на НЗОК, какви проблеми има, какви са сроковете за отговор на преписките и какво се случва наистина, за да можем да гарантираме прозрачност”, обеща председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е.

Докато чака за операция всеки ден за Селин е решаващ. „По думите на белгийския лекар, който ще извърши операцията с времето ретината губи своята еластичност, което намалява шансовете на това око да бъде възстановено”, обясни нейната майка.

В отговор за Нова телевизия от Националната здравноосигурителна каса заявиха, че случаят на малката Селин има положително становище още на 14-ти юни. Най-късно в петък майката ще получи документите, а вчера дъщеря ѝ е била одобрена. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1386 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини