Маджаров: Цените на клиничните пътеки за лечение на деца се увеличават

  • 19 юни 2019 16:20

  • 387
  • 0
©

Днес УС на БЛС проведе заседание, на което се обсъди Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. За първи път в средата на годината ще бъдат увеличени цените на редица клинични пътеки и най-вече на тези в Педиатрията. Анексът влиза сила от 1 юни, със задна дата, съобщи д-р Иван Маджаров пред медиите.

Всички пътеки, които касаят децата влизат в сила от 1 юни, а смесените за възрастни и детски - влизат в сила от 1 юли. Това се налага, за да не правят болниците по два отчета, обясни той. Единственото предложение, което не беше прието, са евтините пътеки, предимно в общинските биолници, в областта на кардиология, вътрешни болести, неврология. Там предложихме 20% увеличение, засега се оказа, че НЗОК може да си позволи 10%, каза Маджаров. Аз съм разговарял с представители на общинските болници , те изразиха задоволство и решихме да го подпишем по този начин, обясни още той.

Септември месец ще има увеличение на дейностите, ако има неусвоени средства към 30 август. Почти във всяка от дейностите се оформя известна икономия. Там където има икономия, ще настояваме тя бъде използвана за увеличаване на дейности в първична болнична помощ, каза Маджаров. По думите му БЛС няма отношение към разпределението на средства по отделни лечебни заведения Болниците занапред трябва да получат 50 милиона лева от надзорния съвет по разпределение на бюджета на лечебните заведения.

Последвайте канала на

Novini.bg
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини