Проф. Георги Михайлов: Държавата да се намеси и да направи по-гъвкава лекарствената политика

  • 04 юни 2019 19:05

  • 454
  • 1
Проф. Георги Михайлов: Държавата да се намеси и да направи по-гъвкава лекарствената политика
© БСП, пресцентър

Проблемите с лимитите в здравеопазването не са нови. Още при конструирането на Националния рамков договор искахме отпадането на лимитите, но за съжаление това не бе прието. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов пред бТВ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той добави, че в големи болници дори съществуват "виртуални легла", които се прехвърлят в зависимост от това- в кое отделение лимитът се доближава. "Това е парадокс, а не реално здравеопазване, защото хора, които се нуждаят от медицинска помощ, не могат да я получат", заяви Михайлов.

Народният представител коментира, че когато финансирането на болниците минава през клинични пътеки, за да не изпаднат в несъстоятелност, болниците трябва да "въртят" пътеки. "Докато тази система не рухне, а всички искат това да се случи, ще трябва да има лимити, протести, дела на болници срещу НЗОК и в края на всяка година мълчаливо ще се прави промяна на бюджета на касата, за да може да се удовлетворят финансовите нужди на здравеопазването", коментира още Георги Михайлов.

"Изчезването на лекарства от пазара е свързано с ужасяващо дефектната лекарствена политика на държавата, която се дирижира от НЗОК и министерството", категоричен бе Георги Михайлов.

Той заяви, че това, което се върши, е безобразие. Народният представител каза още, че търговията със стратегически важни лекарства се дирижира от две - три фирми и когато те имат конфликт с клиент или дистрибутор, доставката може да спре.

"В момента, например, липсва Винкристин - стратегическо лекарство за лечението на туморни заболявания и левкимии при децата и колегите от детската онкология се чудят с какво да го заместят. Това е унизително и грозно. Държавата трябва да се намеси и да направи по-гъвкава своята лекарствена политика", заяви още проф. Георги Михайлов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българка

2019.06.05 | 06:57

1

Всичките сте лаладжии. ”Гъвкава система”-какво значи това? Който не работи не трябва да яде-нали така беше поговорката? Време е и този който се гаври и не работи да бъде лишен от заплата. Само партенки хвърляте на народа и много сте загрижени за него по изборно време. Няма лекрства,вдигане на цените на ток,вода,парно на храните.ДОКОГА? НАРОДЕЕЕ....СЪБУДИ СЕ!

Добави коментар

Водещи новини