Осъдиха МЗ за отказ да информира за случващото се с Фонда за лечение на деца

  • 11 април 2019 13:08

  • 467
  • 1
Осъдиха МЗ за отказ да информира за случващото се с Фонда за лечение на деца
© Novini.bg

"Национална мрежа за децата" осъди Министерство на здравеопазването за отказ на достъп до информация относно Фонда за лечение на деца, съобщават от неправителствената организация.

Жалбата от Национална мрежа за децата е за два отказа за достъп до обществена информация по изпратено запитване от Национална мрежа за децата до Здравното министерство.

Въпросите са за закриването на Център "Фонд за лечение на деца" и Комисията за лечение в чужбина и прехвърлянето на дейността им към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).Министерството на здравеопазването е осъдено да заплати на сдружение Национална мрежа за децата 10.00 лв. за направените разноски по делото. Решението не подлежи на обжалване.

Делото срещу ведомството на Кирил Ананиев е спечелено днес, 11 април 2019 г. в Софийския административен съд. В свое решение №2317 от 3 април 2019 г. Административен съд - София-град отмени отказа на здравното министерство за предоставяне на информация. Съдът постанови исканата информация да бъде предоставена на Национална мрежа за децата.

"Финансирането на лечението на деца е важен, обществено значим и социален въпрос, и всичко свързано с този въпрос е от надделяващ обществен интерес, и не следва информацията, свързана с него да бъде ограничавана по никакъв начин. Непредставянето на поисканата информация, създава усещане у обществото за нещо скрито, прикрито и тайно. Това усещане противоречи на принципа за прозрачност, залегнал в основата на ЗДОИ", мотивират се съдиите от Административния съд.

В края на миналата година Национална мрежа за децата изрази притеснения по повод закриването на Център "Фонд за лечение на деца" и Комисията за лечение в чужбина и прехвърлянето на дейността им към НЗОК.

Тогава с отворено писмо до министерството и медиите от организацията запитаха дали тези действия ще отговорят на водещите принципи в Конвенцията на ООН за правата на детето за най-добрия интерес на детето и присъщото му право на живот и осигуряването в максимална възможна степен на оцеляването и развитието на всяко дете.

От Националната мрежа за децата акцентираха върху неяснотата за бъдещото съществуване на Обществения съвет като колективен консултативен орган, който гарантира прозрачност, публичност и контрол в работата на тази структура, която работи по една от най-чувствителните за обществото ни теми.

Национална мрежа за децата е обединение на 152 граждански организации и съмишленици, работещи със и за деца и семейства в цялата страна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
M3

2019.04.14 | 17:49

1

M3 Не трябва ли това просотията!!!!

Добави коментар

Водещи новини