Расте недоволството от новите правила, по които ТЕЛК оценява уврежданията

  • 18 февруари 2019 21:30

  • 1687
  • 0
Расте недоволството от новите правила, по които ТЕЛК оценява уврежданията
© Булфото (архив)

Расте недоволството от новите правила, по които ТЕЛК оценява уврежданията. Всеки пети над 16 години, който е преосвидетелстван по тях, е ощетен. Новите правила, по които ТЕЛК оценява уврежданията, са в сила от половин година.

Един от пет преосвидетелствани над 16-годишна възраст е ощетен. Подкрепата за част от тези хора е намалена – говорим за пенсия, помощи. Друга част пък изцяло са отпаднали от системата, губят тази подкрепа. Почти същата е ситуацията и при децата с увреждания. В ход е редакция на правилата. Неправителственият сектор иска промени, които да "облекчат" рестрикциите.

Първите стъпки като музикант Георги прави с пиано, а след това с барабани.

През 96-та, при падане от 6-ия етаж, остава обездвижен за дълго."Бяха ме отписали дали ще просвиря отново, но аз съм упорит и пак се качих на сцената, но естествено малко по-трудно, имам проблеми, целият бях натрошен – прешлени, крака, бедра, кракът ми, имам скъсяване на единия", разказа Георги Милев пред БТВ.

В последното си решение ТЕЛК орязва процента трайно намалена работоспособност на Георги – от 52 на 20. Това автоматично го изхвърля от системата на подкрепа. Губи инвалидната си пенсия."Как оздравях след 22 години, аз по-зле ставам. Заради фалшивите телкове орязаха тези, дето са си баш болни", коментира Георги.

Неправителствените организации предлагат промени. Ако човек е с няколко увреждания, които носят поне 50%, към процента на основното да се добавят 20% от сбора на останалите. Ако пък останалите носят под 50%, но са в следствие на основното – да се добавят 10% от сбора им.„Този процес е бавен, труден, изисква много корекции в движение", каза Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите.

Здравното министерство дава заявка до 2 месеца да е готово с корекциите, а след това хората отново да минат през ТЕЛК.Проблеми и с новия Закон за хората с увреждания – живеещите в чужбина остават без помощи, а част от хората с над 90% ТЕЛК с чужда помощ получават по-малко от нужното, твърдят неправителствени организации и настояват за среща с премиера.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини