В България на 10 000 души има по 6,2 общопрактикуващи лекари

  • 11 януари 2019 14:39

  • 683
  • 1
В България на 10 000 души има по 6,2 общопрактикуващи лекари
© Pixabay

Осигуреността на населението в страната с общопрактикуващи лекари е средно 6,2 на 10 хиляди души или еднаква с тази в Румъния и Германия. Данните представи министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през в отговор на питане на народни представители от БСП относно политиката на Министерството на здравеопазването за осигуряване правото на достъп до медицинска помощ, предоставена от общопрактикуващи лекари, в рамките на редовния петъчен парламентарен контрол.

Питането разви народният представител Валентина Найденова. Тя изтъкна проблемите, свързани с намаляването на броя на лекарите, увеличаването на незаетите индивидуални и групови практики и проблемите на финансирането.
Министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през заяви, че по данни на Евростат около и над два пъти по-голяма от България е осигуреността с общопрактикуващи лекари в Белгия - 11.3 на 10 хиляди души, Франция - 15,4. Значително по-ниска е в Гърция - 3,2 и Полша 2,2 на 10 хиляди души население.

"Осигуреността с общопрактикуващи лекари към 31 декември 2018 г. средно в страната е един лекар на 1409 здравноосигурени лица с непрекъснати здравноосигурителни права. В сравнение с миналата година един общопрактикуващ лекар е обслужвал 1396 лица", коментира Ананиев. По думите му най-висока е осигуреността в районите Плевен, Добрич и Видин. В Плевен един общопрактикуващ лекар има 1 072 здравноосигурени лица, в Добрич - 1 171, а във Видин - 1210. Обратното - най-ниска е осигуреността в Разград и Кърджали. В Разград един личен лекар отговаря за 2 004 здравноосигурени лица, а в Кърджали за 2026.

Министър Ананиев коментира, че средствата за първична извънболнична медицинска помощ се увеличават всяка година. За настоящата 2019 г. ръстът е в размер на 8,6 процента. Парите, заложени в бюджета на НЗОК, възлизат на 225 млн. лв. Министърът увери още, че ще се финансират и стипендии за специализация по обща медицина. Той изрази надежда промените в наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването да бъде готова до месец. Именно там един от приоритетите е лекарите по специалност "обща медицина", които ще изпълняват функциите на общопрактивущи лекари.

От БСП проф. Георги Михайлов посочи, че у нас не достигат 500 общопрактикуващи лекари. Той бе категоричен, че 80 на сто от медицинските нужди на населението се покриват от тях и постави въпроса за непривлекателността на специалността "обща медицина".

Д-р Валентина Найденова от левицата предложи незаетите медицински практики, които останат свободни, въпреки усилията на здравно министерство, да бъдат попълнени от специалисти в болничната помощ, на които да се разреши да работят почасово или за известно време. За целта, обаче са необходими законови промени.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
683 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
смрт на грб

2019.01.12 | 10:49

1

Но пък имаме 330+ куки на 10 000 население ...... Които все не стигат !?!?!???

Добави коментар

Водещи новини