Жени Начева за ЦФЛД: Намаляваме административната тежест за родителите (видео)

  • 30 ноември 2018 08:44

  • 1158
  • 0
Жени Начева за ЦФЛД: Намаляваме административната тежест за родителите (видео)
© БНТ

Бюджетът на НЗОК касае всеки един от нас и е важно всички граждани да са наясно с промените в медицинското съсловие. Преместването на фонда за лечение на деца беше мотивирано от факта, че касата има невероятен и практически опит. Тя е контактна точка за комуникация с европейските държави членки по тези въпроси и заплаща 2/3 от лечението на децата, чието лечение в чужбина и в момента се финансира от Център "Фонд за лечение на деца". Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в сутрешния блок на БНТ.

"Намалява се и административната тежест за родителите на тези деца, защото документите ще се подават на едно място в касата. Запазват се правата, които са имали децата както за лекарствата, които не са включени в позитивния лекарствен списък, така и за транспорт, пребиваване на техните родители и преводи. Тези средства са осигурени чрез трансфер от здравното министерство към касата", каза още тя.

"От утре е създадена организация съвместно с НЗОК и МЗ да се издадат необходимите наредби и указания, които ще осигурят абсолютно плавен преход за лечението на децата. Лекарите и експертите ще взимат своето решение за лечението на деца, които и в момента дават своите становища, когато децата са получавали разрешение за лечение през ЦФЛД", допълни Начева.

"Касата носи отговорност и проследява лечението на всички български граждани и преди, и след оказване на лечението в чужбина, защото по този начин ще се взима най-доброто решение за проследяващо наблюдение състоянието на тези пациенти", коментира заместник-министърът на здравеопазването.

"Новата агенция за медицински надзор, която от догодина обединява дейностите на Агенцията по трансплантациите и Медицинския одит, няма да бъде оглавена от досегашния директор д-р Михаил Христов", завърши Жени Начева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1158 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини