Задължителната здравноосигурителна вноска остава в размер на 8%

  • 27 ноември 2018 14:34

  • 2527
  • 1
Задължителната здравноосигурителна вноска остава в размер на 8%
© Novini.bg

Парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. "За" гласуваха 91 депутати, 51 бяха "против", а 12 се въздържаха.

Народните представители решиха размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2019 година да бъде 8%. Размерът на вноската ще бъде същият, както през 2018 година. В бюджета на НЗОК 2,5 млрд. лева отпуска държавата за медицински дейности (за първична извънболнична медицинска помощ - 225 млн. лева; за специализирана извънболнична медицинска помощ – малко над 250 млн. лева; за медико-диагностична дейност - 90 млн. лева; за болнична медицинска помощ - 2 млрд. лева). 167 млн. лева са средствата за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия.

Около 2 млн. хоспитализации по клинични пътеки и 1,5 млн. клинични и амбулаторни процедури ще се финансират със средствата за болнична медицинска помощ. 6,5 млн. дентални дейности ще се финансират през 2019 година, което е с 50 хил. повече спрямо тази година.

Около 1,5 млн. здравноосигурени лица ще получават лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК за домашно лечение. Ще се заплащат лекарствени продукти на над 33 хил. здравноосигурени лица за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ. Очакваният брой пациенти за 2019 г. за извънболнична диагностика и лечение с медицински изделия е над 100 хил., а за болнично лечение - 40 хил.

Парламентът реши също така неусвоените средства до 30 септември 2019 година за здравноосигурителните плащания за медицински и за дентални дейности да може да се използват за плащания само за медицински и дентални дейности. Условията и редът, по който ще се използват средствата, ще се определят съвместно от Надзора на Касата и управителния съвет на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.

Първоначалното предложение беше средствата да се разпределят само от Надзора на Касата. От Българския лекарски съюз възразиха и между двете четения текстът беше променен. Преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски и неданъчни приходи може да се ползва като източник за допълнителни здравноосигурителни плащания над утвърдените разходи и предоставени трансфери по бюджета на НЗОК по решение на Надзорния съвет на Касата.

Надзорният съвет на НЗОК ще утвърждава за всяка РЗОК годишната стойност на разходите за здравноосигурителни плащания по месеци.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.27 | 18:05

1

Седесарският грабеж продължава, НЗОК плаща само най-евтините лекарства, легнеш ли болен, пътник си.

Добави коментар

Водещи новини