Кирил Ананиев: Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е крачка напред

  • 09 ноември 2018 11:01

  • 530
  • 0
Кирил Ананиев: Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е крачка напред
© Булфото (архив)

Министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през изрази по време на парламентарния контрол убедеността си, че преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е крачка напред.

Ресурсът за фонда от Министерството на финансите през Министерството на здравеопазването е като целеви трансфер и няма да се използва за други цели, увери министър Ананиев. По думите му всичко, което досега е било финансирано от Фонда, ще се финансира от НЗОК. Разчитаме много на капацитета на Касата, защото до момента управлява 80 млн.лв. и няма никакво оплакване по отношение на изразходването на тази средства или някой да не е получил грижа, посочи още той.

Целта на преминаването на Фонда и на Комисията за лечение в чужбина към НЗОК е уеднаквяване на процедурите, НЗОК ще финансира и администрира дейностите, а формулярите за лечение ще се издават единствено от НЗОК като компетентна институция. Няма да се отнемат досега съществуващите права, подчерта още министър Ананиев. Очакваният резултат е намаляване на срока за изчакване и по-добра финансова дисциплина, по-прецизна оценка на потребностите, пълна прозрачност, ясни медицински критерии въз основа на европейските критерии.

При окончателното приемане на Закона за бюджета на НЗОК за следващата година, който беше приет на първо четене, следва да бъдат издадени необходимите подзаконови нормативни актове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини