Ето на кои пациенти ще се изписва най-евтиното лекарство

  • 06 ноември 2018 11:47

  • 1880
  • 1
Ето на кои пациенти ще се изписва най-евтиното лекарство
© Pixabay

Най-евтиното лекарство ще се изписва само на пациенти, които за първи път ще ползват определена терапия, за която медикаментите се изписват по протокол. Това каза пред журналисти подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.

Пенкова участва в конференция, посветена на иновациите и добрите практики в здравеопазването. По думите й това ще бъдат протоколите, издавани за някои ревматологични заболявания, за биологична терапия, за болест на Крон, за псориазис и др. Пенкова уточни, че след 2-3-месечно проследяване на ефективността от лечението, ако се налага, терапията ще може да бъде променяна. Няма да има санкции за лекарите, ако не се изпише най-евтиния продукт, допълни още Пенкова.
Дали е възможно заради тази процедура да се стигне до изтегляне на лекарства от пазара по думите на Пенкова няма да се стигне до такъв ефект. Разликата в цените на лекарствата не е в пъти, а в няколко процента, допълни тя.
Няма да има промяна при изписването на лекарства за лечение на онкологични заболявания, подчерта Пенкова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1880 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пенсионер

2018.11.06 | 13:14

1

Не липсва внос,има сериозен реекспорт. Всички липсващи лекарства се изнасят в други страни със или без знанието на МЗ. Никой не следи този износ, а болните страдат.

Добави коментар

Водещи новини