Лекар: Само 1/3 от пациентите минават на профилактични прегледи и това е устойчива тенденция

  • 10 октомври 2018 07:42

  • 1502
  • 0
Лекар: Само 1/3 от пациентите минават на профилактични прегледи и това е устойчива тенденция
©

2/3 от българите не си правят годишен профилактичен преглед. Само 1/3 от пациентите минават на профилактични прегледи, това е устойчива тенденция. Въпреки, че и сега има глоба и тя е от 50 до 100 лева при първо неявяване и от 100 до 200 при второ пропускане на прегледа. Това каза д-р Георги Миндов, председател на Етичната комисия на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в ефира на БТВ по повод идеята да се въведат нови санкции за пропускането на профилактични прегледи.

Повечето казват, че не ходят на профилактичен преглед, защото работодателят организира такива във фирмата. Не знам досега да има глобени. Хората трябва много добре да бъдат информирани какво се предлага в тези прегледи. Това каза Боряна Ботева, която е зам.-председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.

По думите и пациентите не знаят какво им се полага и трябва да се информират по-добре. „Хората не вярват, че тези прегледи са достатъчни. Новите санкции няма да имат дисциплиниращ ефект“ според нея.

„Здравната култура на хоратае много ниска и за това трябва да се мисли още от училище. Промените няма да са в плюс за пациентите особено за хронично болните“, посочи още Ботева.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини