Шефът на НЗОК се закани на организираната група в Здравната каса

  • 09 октомври 2018 17:45

  • 4595
  • 4
Шефът на НЗОК се закани на организираната група в Здравната каса
©

При предишното ми гостуване не говорих за престъпна дейност. Говорих за определени групи, които са лобистки и подпомагат определени фармацевтични компании. Говоря за групи по интереси. Те включват и пациентски организации, като точно тези организации са изнесени на преден план.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК. "Искам да си послужа с няколко числа. В България е публично известно, че отделяме най-малко средства за лечение на глава от население. За лекуване на карцином на гърдата в Румъния се отделят по 0,70 евроцента за лечение, в Унгария сумата е 2,70 евро, в Германия 3,70 евро, а в България 5 евро. Сега всеки ще каже, че хората се лекуват както трябва и всичко е наред. Обективният показател за лечение на хората е средната продължителност на живот. Преди 2009 година са се отделяли в пъти по-малко средства за това лечение и продължителността на живот е нараснала с близо 2 години. След 2009 година има петорно увеличение на средствата, а продължителноста на живот се е увеличила със 7 месеца. Излиза, че когато сме отделяли пет пъти по-малко пари за лечение на онкоболни, те са живеели по-дълго. Не знам кой трябва да коментира тази статистика. При средствата за лечение на така наречените биологични болести - псориазис и тн., отново сме начело в Европа", разкри д-р Дечев.

"За съжаление в организираната група, за която говорих, попадат и консултанти на Здравната каса. Те дават препоръки, които много често са мотивирани финансово, а не чисто медицински. Искам да предупредя тези групи, че започваме да наблюдаваме много внимателно определени дейности. Трябва да се предприемат мерки и нещата да влязат в определени граници. Ще изготвим мерки до 10 дни. Категорично мога да заявя, че касата не отпуска по-малко средства за лечение на онкоболни. Ако някой заяви такова нещо, това ще е лъжа", категоричен беше шефът на НЗОК.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4595 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тъпчо

2018.10.12 | 09:37

4
Ами тя причината е ясна - плащаме повече защото лекуваме напреднало заболяване, а скъпите прицелни терапии в повечето случаи навлизат в терапевтичния план на по-късен етап, когато евтинината химия не помага. Тези лекарства обикновено не се дават на всички болни, защото често имат ефект само при определени гененитични промени. И така се получава статистиката на Дечев.

2018.10.09 | 19:07

2
Седесарска бандитската групировка в Здравната каса, друга - с животоспасяващите лекарства, това СДС-демокрацията.
Иво

2018.10.09 | 19:40

3
За БСП ли плачеш?

2018.10.09 | 18:11

1
бла бла бла ....нищо няма да стане , нали си знаем как пионките в съда ще замажат...

Добави коментар

Водещи новини