Кирил Ананиев: Българинът плаща над 3,5 милиона лева за здраве, а само половината от тях са легитимни (видео)

  • 01 октомври 2018 08:29

  • 3152
  • 3
Кирил Ананиев: Българинът плаща над 3,5 милиона лева за здраве, а само половината от тях са легитимни (видео)
©

Вотът на недоверие, който се иска сега, не се поставя навреме и е неправилен. Нито до този момент пенсионерите са давали задължителните здравни застраховки, нито за вбъдеще ще го правят те, а държавата. Техните внуци също няма да плащат един лев, както и социално слабит граждани. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през в ефира на БТВ.

„В момента българинът плаща над 3,5 милиона лева, които ги вади от своя джоб, половината от тях са легитимни. Те са свързани с финансиране на дейности, които не са включени в основния пакет, който финансира държавата. Останалите 1,7 млрд. лв. излизат от джоба на българския гражданин и отиват по разни други джобове", каза той.  

„Важно е, че ние започнахме една невероятно широка дискусия. Събрахме всички представители и организации, които имат отношение здравеопазването. Представихме два модел, които срещнаха най-голяма подкрепа“, уточни министър Ананаиев.

Здравният министър разясни вариантите на здравен модел. „При първия модел се предлага демонополизаяция на Касата. 8% остават, а всеки решава къде да отиде. Ние предвиждаме качествено нов контрол. Предвиждаме финансовия контрол да се извършва заедно с медицинския. Предвиждаме създаването на специален орган към министъра на здравеопазването - Комисия за контрол на НЗОК. Освен това конкуренцията вътре в системата ще доведе до по-ефективно разходване на средствата. Въвеждаме правилата на добра мед практика, която се предлага в европейските страни“, разясни той.

„При вариант 2, този ресурс, който ще влезе в застрахователите е достатъчен да плати сумата над 700 лева. Парите в НЗОК ще се използва за подобряване на лечението на гражданите и по-доброто заплащане на хората, които работят в тази сфера. НЗОК плаща 90%, а разликата ще е за сметка на застрахователят. Тъй като само 16% от клиничните пътеки са над тази сума, ще има спестени пари. И на двете места ще остане ресурс, с който да се правят нови здравни политики“, увери Ананиев и добави, че той лично е привърженик на втория модел.

„Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко, отколкото българинът е плаща досега. Тези 12 лева, които ще се предлагат за застраховка, ще формират 860 милиона лева, които са много по-малко отколкото той е плащал досега под масата. Българинът няма да се натовари с допълнителен финансов ресурс“, подчерта министърът на здравеопазването.

Той цитира социологическо изследване, според което 75% от българите не са доволни от сегашната здравна система в страната.

„С допълнителния ресурс в системата, ще увеличим цените на пътеки, които от години не са увеличавани. Парите пак няма да са достатъчно. Единственият източник за подобряване е конкуренцията и спирането на течовете в системата е този. Затова въвеждаме нови инструменти за контрол“, подчерта Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3152 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
опорна то4ка

2018.10.01 | 09:50

1
Всичкото трол - Строй се на баламатума!! Да се внушава:" Министъра, а най вече Премиера (задължително да се обработва Бойко тролчета изроди мои!!!) искат да уморат бедного, многострадалного българского народ!!!
ей, муньо,

2018.10.05 | 19:16

3
плаши се от глупостта, която те кара да сквернословиш и да предизвикваш съдбата... Че много скоро ти и най-милото ти може да се окажете много, ама много многострадални ... и няма да ти помогнат сребърниците, които получаваш за "остроумните" си простотии. Щото проснеш ли се на болничната койка ... трудно ставаш.
zaples

2018.10.01 | 12:31

2
Ако бяха 3,5 МИЛИОНА - аз щях да ги внеса в касата:)))))

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини