Зам.-министър Пенков: Предлаганите нови здравни модели ще направят услугите по-достъпни

  • 27 септември 2018 15:58

  • 1872
  • 2
Зам.-министър Пенков: Предлаганите нови здравни модели ще направят услугите по-достъпни
© Булфото (архив)

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков увери, че предлаганите нови здравни модели целят да направят медицинските услуги по достъпни за хората и да не ги натоварват с плащания, предаде репортер на Novini.bg. 

„Когато се приеме една пълна демонополизация на касата, ще се плаща една вноска, но тя ще бъде различна в зависимост от предложенията на различните застрахователи. Говорим за конкурентен принцип, за възможност за личен избор на човек какво да включи в своята застрахователна полица", каза той и посочи още, че във вариант Б, предложен от министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, има споделено доплащане. „В рамките на 70 лв. е то при болничен епизод. Това, изчислено на годишна база за всички болнични посещения, прави разход от около 60-70 млн. кв. Така ще се спестят към 30 млн., тъй като за това доплащане в момента се дават 90 млн. лв. за 10-те дни, които престояваме в болница. Така че, ще излезе по-евтино", категоричен беше той

Д-р Пенков посочи, че българският пациент няма да бъде ощетен. „Това, което предлага министър Ананиев, е мобилизиране на допълнителен ресурс през здравно застраховане, тъй като с повечето събрани средства ще се гарантира по-добро качество на услугата в болниците, както и допълнителна извънпомощна помощ, която да обгрижи човекът отвсякъде“, обясни той. Пенков посочи, че във Франция има подобен модел. „Там има социален фонд и допълнителен фонд, към който 95% от французите са си направили застраховка. Те ходят с две пластмаси и на практика не плащат нищо. Много либерален е този модел и хората се чувстват щастливи", завърши зам.-министърът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1872 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
г-н Пенков,

2018.10.05 | 18:43

2
вярвате ли си, като приказвате?
И, какво разбирате под "достъпност на здравеопазването"?
А как го разбирате "щастието" на "здравнозастрахованите французи"? Вие за канарчета ни вземате!
По-добре оправете идиотската, изкуствено, съзнателно печалбарски раздробена структура на здравната система!!! И още по-идиотските правила, по които лекувате хронично болни с две разрешени посещения за един месец или само 5 физиотерапевтични процедури?!
Пълни лупости

2018.10.05 | 17:46

1
Така ще се наредят на яслата неоткриваеми държатели на вноските ни, ще се формират поредните пирамиди. Всяка ще си измисля правила, ще издържа нови кърлежи от вноските ни. Децентрализация в най-анархистичен вид. Ще се ръководят от печени мошеници, заобиколени от некомпетентни роднини и приятели с високи застрахователски заплати. Нов клон на мафията.

Добави коментар

Водещи новини