30 лекарски практики в област Велико Търново ще бъдат санкционирани за забавени болнични листове

  • 28 юни 2018 16:06

  • 2066
  • 0
30 лекарски практики в област Велико Търново ще бъдат санкционирани за забавени болнични листове
© pixabay

30 лекарски практики в област Велико Търново ще бъдат санкционирани за забавени болнични листове. Това съобщи директорът на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) Петя Йорданова. Тя посочи, че в това число влизат и цели ДКЦ-та.

По думите й област Велико Търново е с най-много неекспортирани на време болнични листове в цялата страна. Експертите са започнали да съставят актовете за установяване на административни нарушения за месец май. Всеки акт може да бъде обжалван в тридневен срок. За някой от тях вероятно няма да бъдат издадени наказателни постановления, тъй като може да има смекчаващи вината обстоятелства за забавянето.

На още 30 лекарски практики от НОИ ще бъдат изпратени предупредителни писма за еднократни забавяния или такива от порядъка на 1 до 2 дни. „Някой от практиките изобщо не са изпращали болнични до нас. Те дават хартиен носител на лицето, който то носи при осигурителя. Осигурителят ни изпраща една декларация и оттам ние научаваме, че въобще има болничен. Има неекспортирани болнични с от 1 до 30 дни закъснение. Лошото е, че има практики, които редовно експортират болничните с 4-5 дена закъснение. С това намаляват времето, което ние имаме за плащане, а то е до 10 работни дни от постъпване на документите“, посочи Петя Йорданова пред Фокус.

Тя съобщи, че санкциите за забавени болнични листове са разписани в Кодекса за социално осигуряване – от 100 лева при първо нарушение до 1000 лева при повторни. За първи път Териториалното поделение на НОИ съставя актове за установяване на административни нарушения.

По думите на Йорданова това ще стане практика и ще се случва в края на всеки месец. От началото на годината до 27 юни в област Велико Търново са издадени 51 578. За същия период на миналата година броят им е бил 46 956. През цялата 2017 година са издадени общо 91 830 болнични.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини