Д-р Бойко Пенков: Националната здравна карта е инструмент, с който ще се реализират определени политики в здравеопазването

  • 29 май 2018 17:44

  • 2651
  • 0
Д-р Бойко Пенков: Националната здравна карта е инструмент, с който ще се реализират определени политики в здравеопазването
©

Националната здравна карта е един инструмент, с който ще се реализират определени политики в здравеопазването. Това е общ поглед с какво разполагаме. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Има една част, която е пожелателна, с елемент за желание за развитие в бъдеще. Когато се изработи този инструмент, не бива да се пипа“, допълни той.

„Националната комисия трябва така да организира ресурса, че да покрие нуждите на всички хора в страната. НЗОК през легловия фонд да гарантира лечението на всеки, за което плаща“, поясни д-р Пенков.

„Имаше грешки“, признавам. „При написването на таблиците бяха изпуснати урологиите, но това вече е поправено. За кардиохирургията няма какво да се направи. Не може да има кардиохирургия във всеки град. Имаме добре оборудвани отделения по кардиохирургия, в които работят добри професионалисти и имат възможност да поемат пациенти от цялата страна“, обясни зам.-здравният министър.

По-рано днес стана ясно, че от БЛС ще оспорят Националната здравна карта в съда. Председателят на БЛС Венцислав Грозев каза, че се притесняват от намаляването на броя на леглата. По думите му има места с аномалии и даде за пример болницата във Враца, която е пред фалит. Въпреки това изведнъж там се появяват 90 легла с трето ниво на компетентност.

Страховете са напразни“, увери Бойко Пенков. „В България има разкрити 38 000 легла за тежко болни. За целите на Каста през 2017 г. са използвани 24 700 легла. Трябва да осигурим резерв за спешни случаи. За това са нужни 9000 легла повече. Ние легла не закриваме. Ние казваме на лечебните заведение да ревизират за нуждите на Касата определен брой легла. Лечебните заведения решават колко допълнително да имат. В Касата е предвиден голям резерв за тази цел. 43% от българското население трябва да отиде в болница, за да усвои той. Картата не е замръзнала снимка, спокойно може да се поиска актуализация и данните да се коригират. Това е динамичен документ“, обясни той.

В България има твърде много болници. Това е инструментът, с който тази практика ще се прекрати. Ние сме оценили, че във Враца има нужда от 60 легла, а това, че ги няма не е добре. Ако някой дойде и каже, че иска да строи болница, Националната комисия ще му каже дали има нужда от нея. Ти можеш да си я построиш за себе си, но никога няма да получиш пари от Касата. Залагаме маркери за контрол, за да не се стига до ситуации, при които в болницата има 10 легла, а се подават данни за 20 лежащи болни пациенти“, каза още д-р Пенков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини