Херпетолог: Няма бум на змии (видео)

  • 07 юни 2016 07:41

  • 17807
  • 0
Херпетолог: Няма бум на змии (видео)
©

Не бих казал, че тази година заболелите след ухапване от кърлежи са повече от друг път. Това заяви в ефира на Канал 3 доц. Атанас Мангъров, завеждащ на Детското отделение на Инфекциозна болница, и добавя, че около 30% от кърлежите у нас носят Лаймска болест, Ку- треска и Марсилска треска. "Един кърлеж трябва да се вади много бавно и внимателно, за да не се разкъса. Хоботчето му е като рибарска кука и създава условие за нагнетяване, което образува нещо като малко цирийче и го изхвърля, защото е чуждо тяло", обяснява доцентът.

"Няма бум на змии. Търсене на сензация от страна на медиите е. Това се случва всяка пролет. Няма как да се получи бум на популацията на змиите, защото непрекъснато им се отнема територия", обясни Андрей Стоянов, който е херпетолог. Той бе категоричен, че не изключва напълно появата на пепелянки, но това се случва на места, които рязко обезлюдяват. По думите му в много от случаите, когато е спряно превозното средство и двигателят все още е топъл, е възможно животно да потърси убежище там. "Змиите са глухи за звуците, които са предават по въздуха, те усещат вибрациите по повърхността. Те чуват от голямо разстояние вибрациите и бягат. В този период от годината са най-невнимателни и затова се виждат. Няма змия в света, която първа да нападне, това е 100% правило, те винаги бягат, трябва да са притиснати в ъгъла и да нямат друг изход, за да ухапят", каза Стоянов.

По думите му много често хората реагират с алергия към серума срещу ухапване от змия. "Увеличава се броят на хората, любители на животни, включително и на змии. Внасят се много опасни видове, които ако бъдат изпуснати - наистина ще стане много опасно", каза още херпетологът.

Според Цезерина Илиева, главен експерт "Надзор на заразните болести" в СРЗИ, този сезон е много подходящ за кърлежи, защото те обичат влагата. Столична община обаче обработва тревните площи между блоковете и парковете. "В момента текат обработките срещу комарите, а срещу кърлежите - те са приключили. Предстои още една обработка в края на август и началото на септември. По-важен е момента с превенцията", каза още тя.

Последвайте канала на

Калина Христова
17807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини