Ракът на дебелото черво се открива в напреднал стадий

  • 13 октомври 2011 14:48

  • 1802
  • 0
Ракът на дебелото черво се открива в напреднал стадий
©

Ракът на дебелото черво в над 70 процента от случаите се открива в напреднал стадий. Това коментира днес проф. Дамян Дамянов от университетската болница "Царица Йоана" в София. Той участва във Втората национална онкологична конференция "МОРЕ 2011", която се провежда в курорта "Златни пясъци".

Хирургът допълни, че повече от 50 процента от пациентите, които пристигат за операция при тях, са закъснели за това.

През тази година темата на конференцията е за рака на дебелото черво, защото това заболяване е второ по честота при онкологичните заболявания и при двата пола след рака на белия дроб, коментира доц. Димитър Калев от университетската болница "Св. Марина" във Варна. Той допълни, че между 20 и 25 процента от заболелите са фамилно обременени или заболяването е наследствено.

По време на тридневния форум, в който участват лекари от 8 специалности, ще бъде разработено ръководство за клинични цели в онкологичната практика на базата на доказателствата, съобщи още доц. Калев. В ръководството ще са описани и българските възможности за лечение на това онкологично заболяване. Лекарите признаха, че в документа за някои от възможностите за лечение ще пише, че не се прилагат в България. Това според тях ще даде възможност на специалистите да потърсят друга алтернатива за лечение.

Конференцията е част от национална програма МОРЕ - абревиатура на Мултидисциплинарни онкологични разговори и екстракти. Тя е инициатива на Медицински университет във Варна, Българско онкологично дружество и Университетска болница "Света Марина" в крайморския град.

Последвайте канала на

1802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини