Здравните работници имат пропуски в знанията за резистентността към антибиотици

  • 18 ноември 2019 14:38

  • 431
  • 0
Здравните работници имат пропуски в знанията за резистентността към антибиотици
© Pixabay

Здравните работници в Европа са сравнително добре осведомени за резистентността към антибиотици, но все пак има пропуски, твърдят специалисти в доклад, разпространен във връзка с днешния Европейски ден за информираност за антибиотиците, предаде ДПА.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е поръчал изследването в 30 европейски държави сред почти 18 400 здравни работници - лекари, медицински сестри, зъболекари и фармацевти. Почти всички - 97 процента, правилно отговорили, че антибиотиците не помагат при настинка и грип. Това знаят и около половината от непрофесионалистите.

По-малко - 75 процента, обаче са осведомени за връзката между лечението с антибиотици и увеличения риск от резистентна на антибиотици инфекция.

Доктор разкри плюсовете и минусите на антибиотиците

"Здравните работници са с основна роля за справянето с резистентността към антибиотиците. Трябва да се грижим познанията им за предотвратяването и появата на тази заплаха да са актуални" - каза Андреа Амън, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Швеция.

Европейският ден за информираност за антибиотиците се отбелязва от 2008 г. в страните от Европейския съюз по инициатива на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и с подкрепата на Световната здравна организация, с цел да се повиши информираността на обществеността за заплахата за здравето на хората в резултат на увеличаващата се резистентност към антибиотиците, както и за тяхната по-разумна употреба.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията устойчивите на лекарства бактерии отнемат живота на 33 000 души годишно на Стария континент.

Последвайте канала на

БТА
431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини