Фармацевти: Няма засечени фалшиви лекарства у нас

  • 09 август 2019 14:28

  • 626
  • 0
Фармацевти: Няма засечени фалшиви лекарства у нас
© Булфото (архив)

От инициативния комитет от магистър-фармацевтите разпространиха отворено писмо до медиите по повод информацията за засечени фалшиви лекарства у нас.

„Във връзка с прилагането на Директивата за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства и осигуряване на снабдяването на пациентите с автентични лекарствени продукти, от името на Инициативен комитет от магистър-фармацевти бихме искали да обърнем внимание на медиите, пациентите и аптеките на следните аспекти:

Относно поднесената в медиите информация, че системата за верификация е „засякла“ 4 опаковки фалшифицирани лекарствени продукти в началото на май, считаме, че същата, към настоящия момент, е подвеждаща.

Според Делегиран регламент 2016/161, всеки който преопакова лекарства, както в случая изнасящата за Холандия българска фирма, е длъжен да постави нови равностойни индивидуални идентификационни белези генерирани от системата, която след това трябва да ги разчете, а тя не е успяла. Това е ясен сигнал, че дори на Европейско ниво тази система все още не е сработила и дава грешки. Това е така, защото по настояване на Европейската агенция по лекарствата, фирмата производител на лекарството доказва, че те са истински и оригинални, но проблема е в кода генериран от системата! Но дори и в случай, че хипотетичният износ на 4 опаковки фалшифицирани лекарствени продукти e факт, това е пренебрежимо ниско и не обоснова извод за наличие на фалшиви лекарствени продукти на територията на България. Напротив, такива няма! Още повече!

На фона на милиардите опаковки преминали през системата за верификация на лекарствата в цяла Европа, от 9 февруари до сега, няма засечено нито едно фалшиво лекарство. Относно твърденията за готовност за свързване със системата по верификация, по данни, получени от 22 регионални фармацевтични колегии, включително на териториите на област София и област Пловдив, а особено на териториите на малките населени места, аптеките масово нямат готовност, нито възможност за свързване. Липсата на електронна свързаност е налице, поради технически, икономически и фактически затруднения.

2 С оглед на горното и предвид обективния факт, че липсва готовност от страна на 80% от аптеките на територията на България, следва да се позовем на официално писмо с Изх.No05- 00-2/01.02.2019г., изпратено до нас, от Министъра на здравеопазването, в което е изложено, че се очертава 2019 г. да бъде преходна за процеса на верификацията и неговото стартиране не трябва да затруднява работа на аптеките и достъпа на пациентите до лекарствени продукти.

В тази връзка обръщаме внимание, че само през месец Август 90 аптеки на територията на страната са затворили, което със сигурност затруднява достъпа на пациентите до лекарствени продукти. Ето защо, бихме искали да се позовем на изказване на Министъра на здравеопазването - г-н Кирил Ананиев, пред Народното събрание на Република България, публикувано и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, съгласно което по думите на министъра няма да бъдат налагани санкции на аптеки за период от поне 6 месеца.

Апелираме за разширително тълкуване на това изявление, като минималният по смисъла по-горе срок от 6 месеца, се счита за удължен до обективната възможност на аптеките да бъдат свързани и системата по верификация да функционира ефективно. Призоваваме още, Министерство на здравеопазването, като представител на българската Държава, да поеме своят ангажимент по въвеждането и влизането в сила на Директивата за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства, като подпомогне аптеките. В свое писмо до нас, Европейската Комисия съветва това да се осъществи, посредством проучване на възможностите предложени от структурните фондове на Европейския съюз, чрез Службата за подкрепа на структурните реформи (SRSS), по отношение обновяване и подготовка на инфраструктурата необходима за изпълнение на Директивата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини