Български микробиолози създадоха тестове, откриващи хранителните инфекции

  • 28 юни 2019 21:33

  • 707
  • 0
Български микробиолози създадоха тестове, откриващи хранителните инфекции
© gettyimages

Български микробиолози разработиха ново поколение тестове, които по-бързо ще откриват вредните бактерии в храните. Целта е да се намалят хранителните инфекции.

С помощта на няколко стъпки учените откриват бактерията в рамките на няколко часа, а не както е при стандартните тестове, при които са нужни няколко дни.

Симптомите на най-честите инфекции през лятото на морето са повръщане, висока температура и разстройство. „Трябва да внимаваме с месните храни – каймите и приготвени от тях храни! И разбира се, млечните продукти и сладоледите, ако не са надлежно съхранявани!”, съветва проф. Христо Найденски от Институт по микробиология към БАН, предаде БТВ.

Ако инфекцията стане факт, новите бързи тестове ще бъдат в помощ на лекарите.

„Ние трябва максимално бързо да разберем кой е причинителят на тази инфекция, за да може лекарят да предприеме адекватни мерки за овладяване на инфекцията! От изолирането на генетичния материал до получаването на резултата ни трябват 5-6 часа”, категорична е гл. ас. д-р Мая Захариева от Институт по микробиология към БАН.

За да влязат в широка употреба, бързите тестове ще трябва да минат процедура по валидиране. Експертите съветват също да избягваме екзотичните храни през лятото. Вместо тях да наблягаме на плодове и зеленчуци, но да ги измиваме задължително добре.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини