Екстремните спортисти и бременните жени достигат до границата на човешката издръжливост

  • 07 юни 2019 14:43

  • 716
  • 1
Екстремните спортисти и бременните жени достигат до границата на човешката издръжливост
© Pixabay

Границата на човешката издръжливост е 2,5 пъти колкото степента на метаболизъм по време на почивка или около 4000 калории дневно. Това установиха учени от университета "Дюк".

Над тази граница започват да се използват енергийните запаси.

Докато екстремните спортисти достигат и надхвърлят тази граница за сравнително кратки периоди, бременните жени я поддържат с по-малък интензитет, но продължително.

Учените са наблюдавали колоездачи, участвали в 3500-километровата обиколка "Тур дьо Франс" и 140-дневното прекосяване на САЩ, както и маратонци, съобщиха Би Би Си и Си Ен Ен.

Спортистите поддържали висока интензивност за кратки периоди, но в по-продължителните състезания не успявали да възстановят изразходваните през деня калории.

Докато колоездачите могат на надхвърлят 4,9 пъти базовия метаболизъм (който е по време на почивка) в "Тур дьо Франс", а маратонците - 15,6 пъти, бременните жени достигат 2,2 пъти, но за много по-продължителен период.

Тази граница може да се дължи на особеностите на храносмилането - хората не са способни да обработят и усвоят достатъчно хранителни вещества и калории, за да поддържат по-високо ниво на енергийно потребление.

До собствените ресурси от тлъстините и мускулите може да се прибягва за сравнително кратки периоди.

Когато се достига границата на човешкото изтощение, тялото трябва да балансира енергийната си употреба.

Последвайте канала на

БТА
716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Липовон

2019.07.13 | 15:21

1

http://lipovon.net/

Добави коментар

Водещи новини