Отново липсват важни медикаменти за тежкоболни пациенти

  • 31 май 2019 20:32

  • 789
  • 1
Отново липсват важни медикаменти за тежкоболни пациенти
© Pixabay

Животоспасяващи лекарства продължават да изчезват от аптеките, а тежкоболни чакат с месеци за лечение. За това сигнализират пациентски организации.

Паралелният износ или препродажбата в чужбина продължава да се сочи като една от основните причини за липса на лекарства в аптеките. Още преди години здравните власти се заканиха да вземат мерки, а през февруари въведоха нова система, която да следи за липсващи лекарства и да спира износа им. 

Анели Гаврилов от години се бори тежко заболяване на хипофизата. Единственият му шанс е скъпоструващо лекарство.

"Това е поддържащо лекарство за растежния хормон, което ако не го използвам – води до изменение на вътрешни органи, на крайници и води до сърдечна недостатъчност", каза пациентът Гаврилов, цитиран от Нова телевизия.

От месеци обаче пациентът системно не може да се лекува.

"Срещам постоянно затруднения за получаването на това лекарство – с месеци не мога да стигна до него. От фирмата-производител казват, че са го доставили в склад в София, а в склада казват, че не е доставено", обяснява още Анели.

"С това лекарство винаги периодически има проблем, тъй като количествата от фирмата не са достатъчни. Всички тези скъпи лекарства са обект и на паралелен износ", заяви председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Тоест, медикаментите влизат в България, но някой по веригата ги изнася отново в други страни за по-голяма печалба. За да се осигурят достатъчно лекарства за пациентите, беше въведена специална система. Четири месеца по-късно от министерството обясниха, че в момента я тествали. Вече била готова и наредбата, която да я регулира.

Според фармацевти, има и друга причина за липсата на лекарства и след въвеждането на другата системата, която трябва да следи за фалшиви медикаменти.

"Доста лекарства ги няма на пазара, защото фирмите не са в състояние да пуснат на пазара опаковки с новата маркировка. Винаги най-много касае нас, защото когато фирмата има производствен проблем, след решаването му – първо захранва големите пазари и чак след това нас", добави Вълев.

От организацията по верификация обясняват, че нямали сигнали за забавяне на доставки или недостиг на лекарства заради въвеждането на системата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
789 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българка

2019.05.31 | 22:13

1

Някои лекарства наистина липсват от около2-3месеца. Аз ходих при лекарите където съм диспансерна да пишем други. Интересното е че в София ги има а другаде-не.

Добави коментар

Водещи новини