Ново устройство открива бактериите само за 30 минути

  • 07 май 2019 13:48

  • 939
  • 0
Ново устройство открива бактериите само за 30 минути
© pixabay

Екип от учени от университета на Пенсилвания създаде уред, който с помощта на микротехнологиите улавя клетките на бактериите, съобщава БТА.

Устройството, разработено под ръководството на проф. Пак Кин Уонг, позволява в рамките на 30 минути да се определи присъствието бактерии във взета проба. В същото време може да се види кои медикаменти я унищожават, за да се установи нейната резистентност. Ако се констатира устойчивост, тогава антибиотиците няма да имат ефект. Подобни микробиологични анализи в наши дни отнемат на лабораториите между 3 и 5 дни, преди да излязат резултатите. Уринарните инфекции са сред най-честите бактериални възпаления.

"Въпреки това, 85 процента от взетите проби се оказват негативни, изтъква Уонг. Новото устройство съкращава времето за анализ и ще бъде от голяма помощ на лекарите при назначаването на лечение" Новият уред не само установява присъствието на бактерии, но може да определи и нейния тип според формата на клетките ѝ. Новата разработка може да се появи на пазара след 3 години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
939 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини