Откриха противоотрова срещу едно от най-отровните създания на Земята

  • 02 май 2019 07:55

  • 2222
  • 0
Откриха противоотрова срещу едно от най-отровните създания на Земята
© Getty Images (архив)

Изследователи са открили противоотрова срещу смъртоносното ужилване на едно от най-отровните създания на Земята - австралийската кубовидна медуза, известна и като морска оса, съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Новата противоотрова, открита чрез използване на техники за генно редактиране, блокира симптомите до 15 минути след контакт, обясняват специалистите от университета на Сидни.

Австралийската кубовидна медуза има около 60 пипала, всяко от които снабдено с милиони миниатюрни "куки", пълни с отрова. Отровата на една медуза е достатъчна да убие над 60 души.

Единично ужилване причинява некроза - гибелта на повечето клетки в орган или тъкан, и непоносима болка. Ако е по-голяма, отровната доза може да причини спиране на сърцето и дори смърт до няколко минути.

Третирането след ужилване от медуза се състои в поливането с оцет на засегнатия участък за 30 секунди или с много гореща вода за 20 минути

Учените са тествали противоотровата с човешки клетки извън тялото, преди да я изпробват ефективно върху живи мишки. Специалистите се надяват впоследствие да я пригодят за прилагане при хора.

Последвайте канала на

БТА
2222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини