Представят утре първата национална научна програма за биомедицински изследвания в България

  • 25 март 2019 14:52

  • 238
  • 0
Представят утре първата национална научна програма за биомедицински изследвания в България
© gettyimages

Първата национална научна програма за биомедицински изследвания в България "Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина /БиоАктивМед/" ще бъде представена утре в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките, съобщиха от пресцентъра на БАН.

В рамките на програмата седем института на БАН и пет университета ще осъществяват мащабни фундаментални и приложни изследвания на природни продукти от растителен и животински произход. Целта е да се установи потенциалът на съдържащите се в тях биологично активни вещества за превенция и подпомагане на терапията на някои заболявания - онкологични, инфекциозни, невродегенеративни.

Програмата се насочва към природни продукти, защото те са неизчерпаем източник на активни вещества, които са по-слабо токсични и се понасят по-добре от човешкия организъм, отколкото синтетичните медикаменти. Освен това, екстракти от някои природни продукти съдържат повече от едно активно вещество, което по същество представлява комбинирана терапия - съвременен подход за преодоляване на резистентността към отделни лекарства.

Учените ще изследват също умението и механизмите на природните организми да поразяват целенасочено най-слабите места на враговете си. Тъкмо това стои в основата на съвременната медицина - да търси персонализирана и по-специфична терапия, посочват учените.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини