Изследванията с редактирани гени трябва да продължат предпазливо

  • 11 март 2019 11:48

  • 268
  • 0
Изследванията с редактирани гени трябва да продължат предпазливо
© Pixabay

Изследванията и експериментите, свързани с редактиране на гени, трябва да продължат, като същевременно се увеличат мерките за предотвратяване на негативните последствия от подобна дейност, заяви китайският министър на науката и технологиите Ван Чжъган, цитиран от ТАСС.

"Съвременната наука трябва да държи сметка не само за ползите, но и за негативните последствия - каза той на пресконференция. - Например изкуственият интелект и редактирането на гени могат да ни предоставят нови инструменти, свързани с нови по-големи възможности. Същевременно трябва прецизно да се установи дали не могат да имат скрит негативен ефект. Редактирането на гени е полезно, тъй като позволява да опознаем по-добре сами себе си. Всъщност знаем твърде малко за причините за възникване на болести и за методите, които дават възможност да се води борба с тях."

Чжъган допълни, че в резултат на придвижването напред на технологичния прогрес науката ще трябва да вземе под внимание все повече фактори, които могат да доведат до странични последствия.

"Затова е нужно учените да имат повишено чувство за отговорност, да следват етичните норми, да държат сметка за теоретичните постановки по време на изследванията си и, разбира се, да съблюдават законите", отбеляза той.

Последвайте канала на

БТА
268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини