Противозачатъчните хапчета засягат способността за разпознаване на емоциите

  • 12 февруари 2019 09:15

  • 1102
  • 1
Противозачатъчните хапчета засягат способността за разпознаване на емоциите
© Pixabay

Хапчетата против бременност са известни от 60 години, но учените смятат, че някои техни аспекти трябва да бъдат изследвани по-подробно, съобщи Лайв сайънс.

"Знаем много за физическите странични ефекти, но много малко за психологическото въздействие на противозачатъчните," каза Александер Лишке от университета в Грайфсвалд, Германия.

Лишке и неговият екип са проучили как противозачатъчните хапчета засягат способността да разпознаваме чувствата на другите. Публикацията в сп. "Фронтиърс ъв нюросайънс" показва, че пиещите ги жени тълкуват погрешно емоцията, изписана на човешко лице 10% по-често, отколкото тези, които не приемат такива средства.

В изследването са взели участие 43 доброволки, които редовно пиели хапчета против бременност, и 53, които не употребявали такова контрацептивно средство. Те трябвало да разпознаят какво чувство се изразява на 36 чернобели образи на компютър.

Изображенията показвали различни чувства - враждебност, притеснение и други. Всички участници разпознали вярно по-лесните примери. Но по-трудните били определени вярно от 65% от жените, които не приемали противозачатъчни, и от 55% от тези които пиели противозачатъчни хапчета.

Въпреки че резултатите не разкриват конкретна причинно-следствена връзка, Лишке ще продължи изследванията, като включи и изследвания на кръвта на участниците. При подобни резултати ще е необходимо да се провери до каква степен и как хапчето против бременност влияе на мозъка.

Противозачатъчни хапчета пият около 100 милиона жени.

Последвайте канала на

БТА
1102 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Доктор

2019.02.12 | 16:34

1

Много са вредни.

Добави коментар

Водещи новини