Вижте какви ще са ползите от системата за верификация на лекарствата (обновена+видео)

  • 06 февруари 2019 11:04

  • 510
  • 1
Вижте какви ще са ползите от системата за верификация на лекарствата (обновена+видео)
© Novini.bg

Проектът за верификация на лекарствата е изключително мащабен и уникален. По него се работи вече повече от 10 години в цяла Европа.

Това каза на на пресконференция Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). На събитието бе даден официалния старт на националната система за верификация на лекарствата в България. "Партньори в изграждането на проекта са всички, които се занимават с лекарства - производители, търговци на едро, паралелни търговци. В България в проекта участват към 2 000 аптеки към момента и броят им се увеличава. Системата стартира на 9 февруари, като това ще стане плавно. Това означава, че и след 9 февруари всеки търговец или аптека ще може да се присъединява към хъба. В началото ще има стабилизационен период, но той няма да ограничи достъпа на пациенти до лекарства. Предполагам, че този стабилизационен период ще продължи към месец. Най-важната цел и предимство на проекта е, че ще бъда спряно достигането на фалшиви лекарствени продукти, които съдържат забранени субстанции и се произвеждат по мазета и гаражи. Производителите на фалшиви лекарства залагат най-много на опаковката. Един пациент няма как да разбере дали опаковката на едно лекарство е истинска или не. С верификацията това вече няма как да се случи", даде пример той.

"Това е европейска директива и ние сме задължени да се включим в нея", каза от своя страна Илиана Паунова, изпълнителен секретар на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), която работи, за да се предотврати навлизането на фалшифицирани лекарства на пазара в страната. "Целта на системата е да бъдат максимално защитени пациентите. В нашата работа срещаме подкрепа от гражданите, от институциите, от всички. Със системата ще има голяма прозрачност при лекарствата и защита на пациентите, така че усилията си заслужават", добави тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
510 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Zhrec

2019.02.06 | 12:07

1

Този филм го гледахме вече за други продукти.
С две думи: поредно оправдание за скок в цените.
В същото време няма никаква гаранция за това канцерогенни лекарства ли купуваме.

Добави коментар

Водещи новини