Електронните цигари са близо два пъти по-ефикасни от никотиновите лепенки и дъвки

  • 31 януари 2019 13:29

  • 537
  • 0
Електронните цигари са близо два пъти по-ефикасни от никотиновите лепенки и дъвки
© Pixabay

Електронните цигари са близо два пъти по-ефикасни от никотиновите заместители като лепенки, таблетки, спрейове и дъвки в подпомагането на пушачите да се откажат от вредния порок, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Изследването на специалисти от университета "Куин Мери" в Лондон е обхванало близо 900 пушачи. Резултатите показват, че след една година 18 процента от участниците, които са използвали електронни цигари, са успели да се преборят с порока. За сравнение - само 9,9 процента от изследваните лица са се справили с помощта на никотинови заместители.

"Това е чудесна новина за пушачите, които искат да откажат цигарите. Резултатите са убедителни", казва Ричард Мийч от Мичиганския университет в САЩ, който е изследвал електронните цигари, но не е участвал в настоящото проучване.

Според редица здравни експерти електронните цигари наистина са ефикасен помощник на пушачите в опитите им да се преборят с порока. Научната общност обаче е разделена по отношение на потенциалната полза от тях за общественото здраве.

Установеният ефект в настоящото изследване е по-силно изразен в сравнение с предишни подобни изпитания за действието на електронните цигари. Това вероятно се дължи на факта, че в него са включени пушачи, които са потърсили помощ, получили са подкрепа и им е била предоставена възможност за избор.

Друго възможно обяснение за по-високата ефективност на електронните цигари е, че те позволяват на хората да нагласят по-добре никотиновите дози според индивидуалните си нужди.

Последвайте канала на

БТА
537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини