Тестват електронната система за проследяване на липсващи лекарства на пазара

  • 23 януари 2019 14:29

  • 384
  • 0
Тестват електронната система за проследяване на липсващи лекарства на пазара
© Getty Images/Guliver

Следващата седмица започва пилотното тестване на новата Електронна система за проследяване на липсващи лекарства на пазара, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от БНР.

В онлайн платформата търговци, производители, аптеки, здравно министерство и Агенцията по лекарствата ще подават информация за наличните количества лекарства и постепенно ще се изготви забранителен списък за износ на тези, които не достигат за нашия пазар.

Заместник-министър Жени Начева коментира: "Ще се въведе необходимият срок от време. Всички участници в този процес максимално и безпрепятствено да могат да въведат първоначалната информация в системата така, както се изисква в закона, отново подчертавам, без да се създава каквото и да е напрежение".

От асоциацията на аптеките са убедени, че това ще утежни работата им. Николай Костов, собственик на верига аптеки коментира: "За нас най-големият проблем е, че тя надхвърля в някаква степен целите на закона, всъщност реекспортни са около 50-60 лекарства. Ние отчитаме над две хиляди. Ние отдавна го предложихме това нещо, че всъщност трябва да се контролират лекарства, за които има подадени заявления за износ".

Според Изпълнителната агенция по лекарствата няма да се налага допълнителни усилия от страна на участниците.

Председателят Богдан Кирилов заяви: "Идеята е да бъде максимално адаптирана към наличните софтуерни системи, така че да не се изискват допълнителни усилия от страна на участниците в системата, така че се надявам, че няма да бъде сериозно затруднение за тях".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини