Пеенето в хор помага на хората с белодробни заболявания

  • 16 ноември 2018 20:53

  • 578
  • 0
Пеенето в хор помага на хората с белодробни заболявания
© pixabay

Унгарска лекарка предписа на пациентите си с тежки белодробни заболявания да пеят в хор и терапията е много ефикасна, съобщава Ройтерс.

Хорът на белодробно болните беше създаден през пролетта. Той изнесе второто си представление вчера в балната зала на хотел в Будапеща. Всички хористи са с белодробни заболявания, някои са дори с хронична обструктивна белодробна болест. Те са категорични, че пеенето е подобрило качеството им на живот, допълва БТА.

"Никога не съм предполагала, че може да пропея" казва 74-годишната Мария Арани, която от 10 години страда от астма. "След сивите дни вече има място, където се чувствам добре. Забелязах, че след като пея, дишам по-лесно".

Много белодробно болни престават да излизат и се чувстват все по-самотни. Пеенето в хор им осигурява нови приятели. Хорът на белодробно болните в Унгария е създаден по идея на д-р Каталин Варди, която използва чуждестранен опит. Участието в концерти е много полезно за пациентите, дава им цел, променя представата им за себе си.

Диригентът Дьорд Филип подбира песните специално, така че трудността постепенно да се увеличава и хористите да развиват дишането си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини