Рискови лекарства у нас масово се продават онлайн

  • 06 октомври 2018 19:15

  • 2298
  • 1
Рискови лекарства у нас масово се продават онлайн
© gettyimages

През сайтове за обяви, свободно могат да бъдат закупени медикаменти, за които се изисква рецепта, както и такива, които въобще не се предлагат у нас – това показа експеримент на БТВ.

Един от медикаментите, предназначен за лечение на подагра, не можем да намерим под никаква форма в аптеките у нас. В САЩ е спрян заради страничните му ефекти, а в Германия се продава с рецепта. У нас обаче може да се купи свободно.

Свързваме се с продавач, който се представя за „вносител” на лекарство за заболяването. След кратък телефонен разговор го поръчваме. Взимаме го на следващия ден. Без рецепта.

В Германия, откъдето продавачът внася лекарството, цената му е 17 евро. Ние го купуваме за 52 лева.

От Изпълнителната агенция по лекарствата потвърдиха, че медикаментът не е одобрен за продажба в страната. От Съюза на фармацевтите коментират, че онлайн търговията с лекарства е рискова за пациентите.

"Не е гарантиран начинът на съхранение, а неправилното съхранение води до компрометиране на тяхното качество. Може да бъде рисково във всички случаи, защото не знаете какво купувате, от кого и как да го прилагате", обяснява проф. Коларов.

У нас търговия с лекарства в мрежата е разрешена само за такива без рецепта и от търговци, одобрени от Агенцията по лекарствата. Онлайн обаче свободно се продават и медикаменти със специална рецепта, които са силно пристрастяващи.

Светослав Крумов, от Български фармацевтичен съюз, обясни, че на територията в ЕС търговията с лекарства, изписвани по лекарско предписание, е абсолютно забранена.

От Агенцията по лекарствата заявиха, че не са отговорни за търговия с медикаменти онлайн. Максималното предвиденото наказание в случая е между 500 и 10 хиляди лева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.06 | 20:27

1
Брей колко сте се загрижили за здравето на хората.... Да ви е.... майката

Добави коментар

Водещи новини