До днес се заменят изтеглените лекарства за хипертония

  • 06 август 2018 20:53

  • 3436
  • 1
До днес се заменят изтеглените лекарства за хипертония
© pixabay

Днес е последният ден, в който, по преценка на общопрактикуващите лекари, в аптеките може да се заменят блокираните лекарства за хипертония и сърдечни заболявания.

В списъка са включени лекарства, които бяха спрени у нас и в цяла Европа заради активното вещество Валсартан, доставено от китайска фирма, и съмненията, че в него има канцерогенен примес.

Европейската агенция по лекарствата продължава да проучва възможните ефекти върху здравето на хората, приемали лекарства със съдържание на Валсартан. Предварителната оценка показва: при употреба над 7 години на максималната доза от веществото 320 милиграма един на 5000 души евентуално може да се разболее от рак.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, заяви пред БНТ: "Това е някаква статистическа вероятност, която изтича върху изследване върху животни, дори не върху хора. Равнява се на две-три цигари все едно са изпушили, даже е по-малка опасността".

Д-р Николай Брънзалов - общопрактикуващ лекар коментира: "За мене това е на практика нищо, защото тоя карцином не може никой да го докаже след седем години дали се дължи точно на тази формула или на друго. Място за паника категорично няма. В момента част от лекарствата, които съдържат валсартан, са върнати в складовете, друга част са все още в аптеките - в очакване на резултатите от анализите".

Той добави: "Вече са намерени заместители, всичко е утихнало, абсолютно могат да бъдат спокойни хората, че пазара е наситен с медикаменти. Съветът към пациентите - да не търсят сами алтернативни лекарства, а да се обърнат към личния си лекар".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3436 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Екатерина Манолова

2018.08.07 | 12:16

1
Все пак не всичко е утихнало, защото от една седмица не мога да намеря Валсакор, който пия от години. Навсякъде ми отговарят, че заради опасните - вече не знам дали да слагам кавички - лекарства, Валсакорът е свършил, а никой не знае кога ще има ново снабдяване... И сега, какво правим? Тези, дето сме пили Валсакор, може би ще ни насочат към някой от спрените

Добави коментар

Водещи новини