Пациент: Безплатно лекарство за диабет изведнъж става платено

  • 01 август 2018 14:32

  • 2127
  • 0
Пациент: Безплатно лекарство за диабет изведнъж става платено
© Pixabay (архив)

Пациент сигнализира, че в столична аптека му е поискано доплащане за лекарство, което от години получава безплатно с протокол от лекуващия лекар. Става въпрос за препарата "Галвос“ за лечение на диабет тип 2.

Иван Кехайов е с първа група инвалидност, няколко сериозни заболявания и прекаран инфаркт. Приема препарата "Галвос“ от шест години и досега винаги го е получавал безплатно. Последният път обаче бил неприятно изненадан.

"Отидох да си взема лекарствата за диабет и се изненадах, когато ми казаха, че трябва да си доплатя 11,50 лева. Взимам "Галвос“ с протокол, който на всеки шест месеца ми дава личният лекар. Учуден съм, че Здравната каса отново поставя диабетиците в едно такова положение, че трябва да си плащаме за тези лекарства. Аз имам лекарства общо за всички заболявания за 180 лева, а сега с това лекарство стават около 200 лева. Това ми беше единственото лекарство, което ми беше безплатно", заяви Кехайов пред БНР.

Кое налага доплащане за лекарството "Галвос“, когато то е отпуснато с протокол? От Здравната каса отговориха, че от 16 юни е налице актуализация на позитивния лекарствен списък, в резултат препаратът "Галвос“ вече ще се заплаща от пациентите, а безплатно ще се отпуска друг препарат за диабет от втори тип с наименованието "Валдиглиптин“, който е със същите съставки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2127 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини