Променят начина на изписването на протоколите за скъпоструващите лекарства

  • 23 юли 2018 14:33

  • 2913
  • 3
Променят начина на изписването на протоколите за скъпоструващите лекарства
© Булфото (архив)

Предстои промяна в начина на изписването на протоколите за скъпоструващите лекарства, което ще облекчи процедурата. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК Дечо Дечев. Дечев присъстваше на дебат, посветен на прозрачността в системата на здравеопазването.

Дечев обясни, че при алтернатива в лечението, по принцип изписващият лекарството, избира най-скъпото, тъй като има атрактивни условия. Той подчерта, че когато има избор между няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиния. По думите му това ще позволи на фармацевтичните компании "да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности". В цял свят фармацевтичните компании влияят върху избора при изписването на медикамент, допълни той. В отговор на въпрос дали такава мярка не би довела до нов отлив на лекарства от българския пазар Дечев заяви, че "ще се върнат лекарства, които бяха изтеглени заради това, че са по-евтини и не предлагат атрактивни условия".

Има прекалено много проблеми в системата, свързани с лекарствата и медицинските изделия, с лечението в чужбина и в контрола. За медицинските изделия проблемът идва от това, че не е гарантирано качеството на прилаганите, поясни Дечев, а за тези, които имат гарантирано качество, цената им трябва да бъде съпоставима с цената им в ЕС.

В отговор на въпрос дали предстоят рокади в НЗОК Дечев каза, че "някои хора , които не искат да има рокади, направиха предварителни действия, с които бетонираха кадровата ситуация в момента". Ако се приеме плана за действие, който предлагам, касата ще завърши без дефицит, но ако на политиците това не им хареса, ще бъда управител за три месеца, допълни още Дечев, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2913 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
???????

2018.07.24 | 21:31

3
Пациента трябва да реши, след като бъде информиран от лекаря.Защото най евтиното ще е за простолюдието,а на богопомазаните ще се предлага най доброто.

2018.07.24 | 10:40

2
поредния удобен дришльо, който ще краде с дружките си...

2018.07.23 | 15:34

1
Ще увеличат скъпоструващите лекарства, седесаро-мутренската нмафия не се посвени да увеличи тока, водата, парното, сложи акциз на ел. цигарите, няма да се спре и пред здравето на хората.

Добави коментар

Водещи новини