Директорката на ИАЛ: Блокирането на лекарствата е превантивна мярка

  • 11 юли 2018 14:55

  • 2510
  • 0
Директорката на ИАЛ: Блокирането на лекарствата е превантивна мярка
© EU2018BG

Това е предполагаем канцероген. Касае се за потенциална канцерогенност на активната субстанция. Говорим за превантивна мярка.

Това заяви от трибуната на парламента проф. Асена Стоименова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за лекарствата /ИАЛ/. Днес тя бе изслушана от депутатите по повод забранените за продажба и използване 62 медикамента за хипертония заради наличието на субстанцията валсартан. "Наличието на този примес се обяснява с промени в производствения процес от китайския производител през 2012 г. Към момента няма категорични данни, че съставката е във всички лекарствени продукти след 2012 г, както и, че проблемът не е с шестгодишна експозиция. При наличието на нова информация, списъците на сайта на ИАЛ ще бъдат актуализирани и ще бъде уведомено здравното министерство. Все още обаче няма нищо официално. Ние сме в непрекъсната връзка с Европейската агенция по лекарствата и националните регулаторни органи на страните от ЕС", разкри проф. Асенова.

"Не всички партиди лекарства са спрени, защото има и незасегнати. У нас повече от 160 хиляди пациенти приемат тези продукти. Актуализираният списък на незасегнатите продукти, които са 27 от позитивния лекарствен списък, е публикуван на сайта на ИАЛ. Всеки един лекар можел да разчита и на още 138 продукта. Има достатъчно налични алтернативи", увери тя.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2510 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини