Изкуствен яйчник ще помага на жени, преминали през химиотерапия, да имат дете

  • 03 юли 2018 09:50

  • 1016
  • 0
Изкуствен яйчник ще помага на жени, преминали през химиотерапия, да имат дете
© gettyimages

Датски учени разработват изкуствен яйчник, който ще помогне на жените да имат дете след лечение за рак, съобщава БТА.

Изкуственият яйчник създава среда за растеж на незрели яйцеклетки и развитието им до етап, подходящ за оплождане и имплантация. Постижението на датските учени се състои в това, че са получили матрица с химически премахната ДНК, в която могат да се крият дефектните компоненти, предразполагащи към рак. Методът е изпитан успешно с мишки.

Преди масовото му прилагане обаче трябва да бъдат направени изпитания и с хора, за което ще са необходими три-четири години. Момичетата и жените, на които предстои химиотерапия, застрашаваща фертилитета им, сега могат да замразят своя яйчникова тъкан с фолукули. По-късно тя се имплантира, за да се развият яйцеклетки, но съществува риск в тялото да бъде върната ракова тъкан. Методът на учените от "Ригсхоспиталет" в Копенхаген елиминира тази опасност.

Учените са взели фоликули и овариална тъкан от пациентки преди химиотерапия. Те са отстранили раковите клетки от тях, като е останала само "матрица" от протеини и колаген. След това учените са успели да отгледат фоликули с тази матрица на овариалната тъкан. Когато е бил трансплантиран на мишки, изкуственият яйчник е осигурил развитието на яцеклетки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1016 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини