Европейският парламент предупреди за опасен спад във ваксинациите

  • 21 март 2018 17:02

  • 1305
  • 2
Европейският парламент предупреди за опасен спад във ваксинациите
©

Европарламентът предупреди за опасен спад във ваксинациите. Намаляващото обществено доверие във ваксинирането представлява голямо предизвикателство и вече доведе до последици за здравето, заявиха членовете на Комисията по обществено здраве на ЕП, съобщава БТА.

Членовете на Комисията отбелязват със загриженост, че епидемиологичните данни показват значителни разлики в приемането на ваксините и недостатъчно покритие, което да гарантира адекватната защита на населението от болести, предотвратими чрез ваксини, в резолюция, приета във вторник. Те заявяват, че нарастващите и широко разпространени обществени колебания относно ваксините будят тревога и вече имат последици, като например огнища на зараза с морбили в редица държави, чието предотвратяване е било възможно.

Участвалите в заседанието евродепутати посочват, че ваксините преминават щателна проверка през множество фази на изпитвания и са подложени на периодична оценка. Те заявяват, че всяка година ваксинирането предотвратява около 2,5 милиона смъртни случаи в световен мащаб и намалява разходите за лечение на конкретните заболявания, включително антимикробните лечения.

През периода 2008 - 2015 г. в Европа е имало 215 000 случая на болести, предотвратими чрез ваксини, с изключение на грип. Те също така подчертават, че имунизацията чрез ваксинация е средство за водене на борба с антимикробната резистентност. В своя план за действие относно антимикробната резистентност Европейската комисия обяви стимули за увеличаване на навлизането на диагностика, алтернативи на антимикробните средства и ваксини.

Европейската комисия ще представи инициатива за засилено сътрудничество в борбата с болестите, предотвратими чрез ваксини, през второто тримесечие на 2018 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1305 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Боклуци!

2018.03.22 | 11:45

1
Кой е луд да си трови децата с токсични ваксини, и.зро.ди долни! Отдавна бяхте разкрити!
!!!

2018.03.22 | 11:46

2
Ti si palen IDIOT

Добави коментар

Водещи новини