Вижте кой вид мед какво лекува

  • 09 ноември 2016 12:40

  • 33282
  • 1
Вижте кой вид мед какво лекува
©

Още древните народи са открили лековитите свойства на меда, за което съществуват неопровержими доказателства. Древните лечители са вярвали, че медът лекува и укрепва организма, удължава живота, увеличава силата на духа и тялото.

Медът обикновено се използва като помощно средство в терапията. Неговите лечебни свойства зависят от произхода му, тоест от кой растителен вид е събиран нектарът.

В България се добиват няколко вида мед - те са невероятно полезни за здравето, затова е важно да ги познаваме и да ги използваме правилно. Към традиционния отнасяме няколко типа мед, които най-често се използват и срещат.

Полски мед

Добива се от различни растения, билки и дървета през пролетта, лятото и есента. Подсилва имунната система.

Липов мед

Светъл на цвят, липовият мед се получава от май до края на юни, докато цъфтят липите. Характерно за него е антисептичното и успокояващо действие. Препоръчва се при бронхит, настинка, действа и отхрачващо. Липовият чай е много полезен за прочистване на болни бъбреци.

Акациев мед

Пчелите го събират по време на цъфтеж на акацията от средата на май до средата на юни. Акациевия мед има успокояващо действие, светъл цвят и е полезен за стомаха.

Манов мед

Пчелите го събират от гората. Той е изключително полезен, защото е антисептично средство, действа успокояващо и противовъзпалително. Прекрасно средство е за болни мускули, при мускулни спазми и гърчове. Отличава се от другите видове с тъмния си цвят.

Боров мед

Той е получен от гъста и лепкава консистенция при сваряване на борови връхчета. Боровият мед е чудесно лекарство против бронхит. Брането на борови връхчета обаче е забранено и глобите, ако някой бъде заловен, са солени.

Мед от салвия

Не се среща често този вид мед. Медът от градински чай оказва противовъзпалително и антисептично действие.

Лавандулов мед

Той се събира докато цъфти лавандулата. Има светъл цвят и притежава специфичен аромат на лавандула. Захаросаният мед е истинският, но не трябва да го втечняваме при по-висока температура от 37 градуса, защото прави канцерогенни съединения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
33282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.10 | 09:43

1
tolkova e polezen che daje I mikrobite ne iskat da go hapvat

Добави коментар

Водещи новини