Авиган лекува ебола?

  • 03 октомври 2014 21:19

  • 4441
  • 2
Авиган лекува ебола?
©

Учени обявиха, че са открили препаратът за лечение на ебола. Авиган, разработен от японската фармацевтична компания „Тояма кемикъл” е ефикасен. Това съобщи агенция Киодо, като се позова на публикации във френски медии, където медикаментът се използва експериментално, цитирана от БТА.

Изпитанието на препарата Авиган се извършва върху френска медицинска сестра, която се е заразила с вируса Ебола по време на работа в епидемичната зона в Либерия и е била върната спешно за лечение в родината си. Сега тя се намира във военната болница в Сен Манде, предградие на Париж.

Авиганът, известен също като фавипиравир, е бил разработен още през 1998 г. Особеността му е, че атакува успешно полимеразата, използвана от вируса за размножаване. Към днешна дата авиганът е сертифициран като лекарство срещу грипа. Учените разполагат с данни, че той може да е полезен и срещу вируса Ебола. Те са получени по време на експерименти с лабораторни мишки.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на жертвите от епидемията от ебола в Западна Африка достигна 3000 души, а заразените са над 6200. По изчисления на СЗО за изкореняването на ебола са необходими не по-малко от 1 млрд. долара.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4441 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.13 | 17:42

2
хората отдавна го знаят, ама номера е на пазара да излезе и продава само американското!

2014.10.13 | 16:18

1
КАДЕ ДА ЕВРОПЕИЦИТЕ,ЗАЩО НЕГО ПОЛЗВАТ ОЩЕ ЛИ НАРОД ДА ИЗМРЕ?

Добави коментар

Водещи новини