Газ фосфин е убил 9-годишното момче от Кардам

  • 22 ноември 2019 13:17

  • 28161
  • 4
Газ фосфин е убил 9-годишното момче от Кардам
© gettyimages

Натравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишното момче от Кардам. Това е заключението и на съдебния лекар, и на експертизата, изготвена от ВМА-София, съобщава БНТ.

Детето е вдишвало този газ. Таблетките на фосфин са попаднали във влажна среда. Според експертите по този начин газът много бързо се освобождава. В дома на семейството са намерени още такива таблетки, които са били в полуразградено състояние. Към момента обаче не е ясно дали натравяне с този газ е причинило и тежките симптоми при двете сестрички на Стефан. Те вече са изписани и посещават детска градина и училище.

Явор Гечев: Силно отровни вещества се продават под масата в аптеки и магазини за растителна защита

По думите на районния прокурор на Генерал Тошево - Йорданка Чанева, която се позовава на вещите лица, всички симптоми на пострадалите деца, включително и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин. Освен това се наблюдава гадене, повръщане, коремна болка, диария, главоболие, замаяност. При такава интоксикация се получава и неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест.

Установената концентрация на фосфин значително надвишават публикуваните данни за смъртен случай, който се дължи на отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често в първите от 12 до 24 часа.

Близките на момчето продължават да отричат, че това е причината за смъртта му и отново се обръщат към лекарите, които на два пъти са посетили малкото момченце. Не се знае дали ако не е бил поставен медикамент деган на момченцето, е било възможно да се предотврати смъртта и останалите симптоми при децата. Разследването не е срещу лице, а само за извършено действие. Предстои да се направят експертизи, за да се разбере дали усложненията на децата са били вследствие на този газ.

Сотир Цацаров с подробности за изборните нарушения

Припомняме, че 9-годишното дете почина на 29 октомври. Предполага се, че то и сестрите му, които бяха приети в болница в тежко състояние, са се натровили от храна, купена в местния магазин. Ден по-късно стана ясно, че семейството постоянно мени версиите си за инцидента и не дава конкретна информация какво точно са яли децата, възпрепятствайки по този начин разследването.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обясни в парламента, че детето е починало от силно токсични отрови срещу гризачи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
28161 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Уча се !

2019.11.22 | 15:29

2

Бахти тъпия народ...!!!

"Семейство продължавало да отрича, за отравянето с газ ....!

Семейството полуграмотни и неграмотни заявява, че дакторите са виновни !

Как ви звучи ?

2019.12.18 | 19:50

4

Точно защото са полуграмотни и неграмотни, трябваше докторите, с висше образование да го вземат в болницата и да се опитат да го диагностират, респективно-лекуват. Не да си тръгнат. Но сега ръцете им са изцапани с кръв.

DIABOLIC

2019.11.22 | 16:24

3

Хаха деган да му били слагали щял да се оправи. Органофосфорно съединение с действие подобно на зарин и VX

СДС изби децата на България,

2019.11.22 | 15:05

1

един случай на седесарско безхаберие още не е отшумял ето еще един.

Добави коментар

Водещи новини