В болницата "Лозенец" отбелязват 15 години от първата чернодробна трансплантация в България

  • 18 ноември 2019 14:50

  • 414
  • 0
В болницата "Лозенец" отбелязват 15 години от първата чернодробна трансплантация в България
© Болница

В болницата "Лозенец" отбелязват 15 години от извършването на първата чернодробна трансплантация в България, съобщават от лечебното заведение.

Памела Пекова е първият пациент у нас с присаден черен дроб. Трансплантацията беше извършена, когато тя беше на седем месеца, а неин донор стана баща ѝ - Пенко Пеков.

Памела страда от вродена липса на жлъчни пътища и за нея операцията беше животоспасяваща, припомниха от болницата. Трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на болницата "Лозенец", с участието на проф. Масимо Малаго.

УМБАЛ „Св. Екатерина“-София: Още през 2003 г. са извършени първите трансплантации на бял дроб

За да отбележи годишнината от тази знакова операция за историята на медицината в страната ни, екипът на "Лозенец" е решил да запознае Памела с Мартин - първият българин с белодробна трансплантация, извършена в България. Срещата между двамата е била на 26 октомври 2019 г.

Белодробната трансплантация отново е била извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на лечебното заведение, с участието на д-р Игор Тодораке. До момента екипът на болницата "Лозенец" е извършил 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини