Пребиха фелдшер във Варненско

  • 12 ноември 2019 17:44

  • 1417
  • 5
Пребиха фелдшер във Варненско
© pixabay

11 ноември 2019 г. - Денят на Свети Мина, бе помрачен с поредната агресия срещу медицински специалист. По време на своето дежурство, при изпълнение на мисия за пациентка от село Каменар, фелдшер Христомир Куманов от Центъра за спешна медицинска помощ - Варна бил нападнат с обиди и удари в главата, гърдите и рамото от сина на нуждаещата се от спешна медицинска помощ 56-годишната жена. Независимо от грубото посегателство 49-годишният специалист, надмогвайки болката, обидата и страха, е прегледал пациентката и е извършил нужните медицински манипулации.

Във връзка с инцидента е извикан дежурен екип на Второ РУ на ОДМВР – Варна, а впоследствие фелдшер Куманов е подал и жалба. За инцидента е уведомен и дежурен служител в Министерството на здравеопазването.

Фелдшер Куманов сподели пред нас, че е преживял подобно нападение преди две години и въпреки, че обича професията си и я практикува с любов вече 27 години, е решил да напусне работа.

"Някои пациенти имат само права, но не и задължения. Това не може да продължава! Бих могъл да бъда още полезен като фелдшер, но не искам да се подлагам повече на унижения и стрес, душата ми е омерзена", заяви ден след инцидента фелдшер Куманов.

БАПЗГ с позиция по повод жестокото убийство на фелдшер в село Орешник

В тази връзка Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи за пореден път осъжда този недопустим акт на насилие над специалист, докато е изпълнявал своя граждански и служебен дълг. Апелираме за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и професионалистите по здравни грижи, които с висока професионална подготовка, отговорност и всеотдайност помагат на хора, нуждаещи се от медицинска помощ, се посочва в позицията на съсловната организация. Като съсловна организация, съвместно с Българския лекарски съюз, продължаваме да търсим корените на агресията срещу медици, както и възможностите за прилагане на превантивни мерки за ограничаване на вербалните и физическите посегателства срещу специалисти в бели престилки. За съжаление мнозина от тях заплащат със здравето си вследствие на подобни актове на насилие, а други - дори и с живота си.

Само преди месец фелдшер Димитър Факиров от Здравната служба на село Орешник, Община Тополовград, бе убит от пострадал пациент, потърсил спешна медицинска помощ. Докога?!

От всички нас - отговорни институции, съсловни организации, пациенти и техни близки, медии, цялото общество - зависи да променим тази негативна тенденция, на която са подложени медицинските специалисти, посветили живота си в името на здравето и живота на други хора. Нека покажем като общество, че сме силни и ще направим всичко по силите си, за да се спазват законите и човешкия морал!

Убитият фелдшер намушкан многократно, доживотен затвор заплашва бившия легионер Пачелиев


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1417 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Аз

2019.11.12 | 19:39

5

Нали чухте , че в София , във Факултето италианците са гласували 98% за Фандъчката т.е. за Герберасите ! Затова са недосегаеми и ще продължават да млатят медиците на воля !!!!!

2019.11.12 | 19:15

4

Цялата българска нация е Сган . А това са последствията , а ще става мнооого по зле . И един ден ще се преименува на Булгаристан .Впрочем както е и било .и така трябва да бъде .Дай боже по скоро .Амин .

2019.11.12 | 18:55

3

Мръсни долни ЦИГАНИ

2019.11.12 | 18:29

1

Няма как господин Куманов, електората трябва се варди и обгрижва иначе отиде на Боко мандата

2019.11.12 | 18:51

2

Легионерът не беше от "електората". Просто селяндурите станаха множко.

Добави коментар

Водещи новини