БЛС: Разтревожение сме от решението на съда в Сливен по казус с неваксинирано дете

  • 11 ноември 2019 14:24

  • 350
  • 1
БЛС: Разтревожение сме от решението на съда в Сливен по казус с неваксинирано дете
© Pixabay (архив)

Решението на Административния съд в Сливен, според което недопускането на дете без ваксини в детска градина е определено като дискриминация, е прецедент и на Балканите, и в страните от Западна Европа.

Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз /БЛС/, изпратена до медиите. Съдебното решение не отчита обществения интерес и противоречи на редица международни актове, а така също и поставя в риск общественото здраве, посочват от БЛС. Между половин и един процент от децата не могат да бъдат имунизирани заради вродени заболявания, алергични състояния и др., припомнят от БЛС и подчертават, че за тези деца единственият начин да бъдат предпазени е да им бъде осигурена среда от имунизирани.

Д-р Брънзалов: Ваксини трябва да се слагат

Според БЛС е налице е и сериозна опасност съдебното решение не само да послужи като мотив за завеждането на още дела, но и да създаде сериозни предпоставки за увеличаване на броя на неимунизираните деца в страната. Това би могло да увеличи риска от появата на епидемии от инфекциозни заболявания като епидемията от морбили тази година. От БЛС припомнят, че от януари до ноември случаите на морбили са над 1000, а през миналата година са били 13 общо.

БЛС подкрепя действията на Министерството на здравеопазването по обжалването на решението на сливенския административен съд пред Върховния административен съд, се допълва още в позицията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ваксина? Не, благодаря!

2019.11.11 | 15:49

1

И все по-разтревожени ще ставате!

Добави коментар

Водещи новини