Лекари медицински сестри от "Александровска" болница протестираха

  • 07 ноември 2019 16:15

  • 484
  • 0
Лекари медицински сестри от "Александровска" болница протестираха
© Булфото (архив)

Лекари и медицински специалисти от столичната Александровска болница излязоха на протест срещу лошите условия на работа в част от клиниките на болницата. Те бяха подкрепени и от пациенти.

Протестът бе организиран от синдикат "Защита" към Александровска болница. Лекарите от отделенията по хематология, по алергология, по ендокринология, студенти, специализанти бяха категорични, че при тези условия е изпитание да се работи, въпреки че продължават да полагат всички необходими за пациентите медицински грижи. Пациентите днес също подкрепиха протеста. "Как може изобщо да съществува тази болница при тези условия. Тя е порутена отвсякъде, може да се види. И с тези заплати, около минималната, лекари, сестри и санитари, би трябвало да ги подкрепим всичките, защото всеки един от нас може да бъде пациент някой ден", заявиха те.

"Ние сме студенти от МУ-София и подкрепяме протеста, тъй като състоянието на болницата е в ужасно положение. Тук, освен  че се лекуват пациенти, се обучават и много на брой студенти", казаха студенти по медицина.

Протестиращите заявиха, че се надяват обещаните от МЗ средства да се използват единствено по предназначение за ремонти, за да не се стигне до искане на оставки от министъра на здравеопазването. В официално становище от Александровска болница вчера посочиха, че са уведомили МЗ за лошото състояние на част от сградите още през 2014 година, а за цялостен ремонт на комплекса на болницата са необходими близо 14 млн. лева. МЗ също посочиха, че ще започнат ремонти на сградите.

Въпреки изявленията от Министерство на здравеопазването, че ще се отпуснат около 800 хиляди лева за ремонт на две от клиниките - пари няма, подчерта пред БНР Красимир Митов, председател на синдиката „Защита“ в Александровска болница. „Информацията е, че през последните пет години ръководството прави всичко възможно министерството да отпусне пари за ремонт на тези сгради, но към днешна дата само обещания, а на практика пари няма. Когато чашата преля още преди три месеца, когато се срути покрива на една от клиниките в Александровска болница и хората вече не могат да търпят това безобразие, не могат да работят при тези условия, тръгнаха към крайни действия и министърът отново започна с обещанията - 300 000, 500 000, 800 000 лева, но пари в момента няма“, заяви Красимир Митов.

Д-р Андрей Коцев – лекар в болницата и председател на Организацията на здравните работници в синдикат „Защита“, определи положението в болницата като „трагично“ и допълни, че част от чуждестранните студенти в университетската болница отказват да влизат в отделенията, тъй като някои сгради са опасни. 

По повод информациите, че болницата има програма за ремонти на стойност 8,5 милиона лева през следващите години и обещаните от здравното министерство 800 000 лв. за спешни ремонти през тази, както и информациите, че в нея през последните години са правени ремонти за около 25 милиона лева, Коцев каза: „През последните 5-6 години е възможно да са искали пари за ремонти на други места, но аз се учудвам защо тези 25 милиона не са използвани за сградите, които са рискови за живота на хората, а са дадени за нещо друго! Това е интересният въпрос? Тези 800 000, които се подхвърлят от вчера, реално няма да стигнат за абсолютно нищо. Самата болница вчера в съобщението си твърди, че са нужни 13,5 милиона за нашата сграда, емблематичната, на арката. Направите си сметка за какво мога да стигнат тези при това „до 800 хиляди“. Не са казали 800 000! Може и 8000 лв. да дойдат. Освен това аз изобщо не вярвам на този министър, след като 50 милиона така и не достигнаха до медицинските сестри, не знам защо да му вярвам, че ще стигнат и някакви пари до нас“.

Болницата е държавна и министърът и МЗ са тези, които трябва да осигурят парите за ремонта. „Ние с ръководството в това отношение нямаме проблем. Проблем, ако има между тях - да се изясняват. Разчитаме не методики да ни предлага министър Ананиев, на което той е майстор - цяла година прави методики за медицинските сестри, а накрая се оказа, че нищо не са получили – а правене на разчет с необходимите суми“, добави той.

Колкото повече време минава, толкова по-скъп ще става ремонтът, категоричен е той. В болницата работят около 1400 - 1500 души и голяма част са членове на синдиката, но не само те ще протестират, каза Коцев. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини