Юрист: Пациентите трябва да си търсят правата при лекарски грешки

  • 21 октомври 2019 07:40

  • 689
  • 1
Юрист: Пациентите трябва да си търсят правата при лекарски грешки
© БНТ

Няма ясна дефиниция какво е лекарска грешка, но най-често става дума за всяко едно действие или бездействие, при което са нарушени правата на пациента. Когато има такава грешка, обикновена говорим за лична отговорност на лекаря и в такъв случай прокуратурата, ако реши, може да се самосезира. Разбира се, лична отговорност може да бъде и гражданската, когато пациент заведе иск за причинен стрес от страна на лекаря. Това сподели в сутрешния блок на БНТ адвокатът по медицинско право Христина Николова по повод последния случай, при който жена бе забравена в скенер в продължение на шест часа.

По думите ѝ в конкретния случай жената е трябвало да бъде обезщетена от лечебното заведение или поне да ѝ бъде предложено извинение.

,,Според мен е нужно лекарите да започнат да се споразумяват с пациентите си, защото всеки един специалист допуска грешка и когато това стане, той трябва да обезвъзмезди пациента'', посочи тя и допълни, че през последните години обезщетенията в тази насока се покачват.

Последвайте канала на

Novini.bg
689 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Питащ

2019.10.21 | 16:43

1

И на арменския поп да се оплачеш,все тая! На моя близка над 80 год. и правят зъбни протези, срещу достатъчно скъпо заплащане на зъботехник и зъболекар. След няколко дни и правят рани на венците и отива при зъболекарката. Тя извиква зъботехничката и я дава за корекция/изтриване/ на отбелязаните места, за което се искат 30лв. за зъболекарката и 70 лв. за зъботехничката! Какво може да се каже за екипа, има ли право?

Добави коментар

Водещи новини