Бойко Пенков: Целенасочено и устойчиво търсим решение на проблемите в здравеопазването

  • 30 септември 2019 18:39

  • 715
  • 0
Бойко Пенков: Целенасочено и устойчиво търсим решение на проблемите в здравеопазването
©

Всеки един протест в здравния сектор е притеснителен и ние гледаме много сериозно на него. Още от миналата година правим анализ на проблемите в сектора. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в  предаването "Още от деня" по БНТ.

Правителството и Министерството на здравеопазването целенасочено и устойчиво търсят решение на проблемите в здравеопазването, категоричен е Пенков.

Той допълни, че част от проблемите с възнагражденията на медиците ще се решат с новия бюджет. „Вървим крачка по крачка и смятаме, че ще се случи. Бяха отпуснати 36 милиона лева за увеличение на приходите в общинските болници, с 50 милиона се увеличиха редица клинични пътеки. Това ще се усети още в предстоящия месец“, подчерта зам.-здравният министър и призова за търпение.

„Когато работодатели и синдикати подписаха колективен трудов договор, той моментално стана задължителен за всички - държавни и частни лечебни заведения“, така той отговори на въпрос за протестите на медици, работещи в частни болници. Пенков добави, че явно има конфликт с ръководството в такива случаи.

„Държавата инвестира много. Един от приоритетите ни е лечението на хората. Единственото нещо, което не беше равностойно на европейските ни колеги, беше размерът на възнагражденията, но вярвам, че ще наваксаме“, смята Бойко Пенков.

Той предупреди, че трябва да има балансиран подход при увеличението на доходите на медицинските специалисти. „На много места той е намерен. Най-младите лекари започват с две минимални заплати минимум, които държавата осигурява. Това много ще облекчи нещата в болниците и ще даде възможност за пренасочване на средства за увеличение на заплатите“, каза зам.-здравният министър.

„Има отчаяни хора, които са се отдали на професията и са работили въпреки несгодите. Мисля, че никога няма да загубим тези хора, които всеки ден се раздават в работата си. Именно те ще обучат младите колеги“, смята той.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини