Втора колективна оставка и протест на медицинските сестри от болницата в Карлово

  • 30 септември 2019 08:33

  • 1371
  • 4
Втора колективна оставка и протест на медицинските сестри от болницата в Карлово
© Булфото/Архив

Втора колективна оставка на медицински сестри в болницата в Карлово. Днес своите молби за напускане депозират и всички медицинските сестри от Вътрешно отделение, съобщава БНТ.

Причината е, че медицинските специалисти не са получили желаното увеличение на основната заплата от управителя на болницата. Преди две седмици колективна оставка подадоха медиците от Детско отделение на лечебното заведение.

Искането на медицинските сестри е за основна заплата 950 лв. В момента те получават между 720 и 750 лв. Управителят на болницата вече предложи увеличение на трудовите възнаграждения със 100 лв и каза, че чрез допълнително материално стимулиране 952 лв може да се достигне към декември.

Солидарни с исканията на медицинските сестри са и лекарите в болницата.

Управителят на болницата каза за БНТ, че увеличението до 950 лв на всички сестри ще утежни бюджета. Затова трябва да се повиши финансирането на клиничните пътеки с 20%, което, по думите му, е и искане на сдружението на общинските болници и Българския лекарски съюз чрез новия рамков договор, който предстои да се подпише.

На второ място, според ръководството на болницата, трябва и облекчение на медицинските стандарти. Карловската болница получи от държавата 573 000 лв за това че е отдалечена и рискова, но тези средства, по думите на управителя д-р Христо Пелев, са за дейност, а не за заплати.

Своите оставки до края на деня подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

Последвайте канала на

Novini.bg
1371 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ррр

2019.09.30 | 08:58

1

Така е, докторите като получават по няколко десетки хиляди лева заплата, как да има за другите?!?

???

2019.09.30 | 15:26

4

Къде ги видя тези лекари с десетки хиляди лева заплати, бе подкован от мафията, мишок. За срам пред света начинаещ лекар поллучава заплата под 800 рева. А заплащането на сестрите, които вършат тежка и често мръсна работа, е повече от позорно... Мишок, който плюска за сметка на лекарите и сестрите... Плъх с опадала козина ...

показателно

2019.09.30 | 15:16

3

Най-точната и силна ИНДИКАЦИЯ ЗА НАЛИЧИЕТО НА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА е състоянието на здравеопазването в една държава. И в тази връзка - положението и наличието на здравните служители - ЛЕКАРИ, СЕСТРИ, САНИТАРИ. Това, че има някои печалбари, алчни лекари, забравили Хипократовата клетва, не означава, че лекарите и сестрите са милионери. Повечето живеят с оскъдни средста, работят изнурително на по 2-3 места, за да докарат един що годе приличен доход, необходим за възстановяването на състоянието им след изключиттелно тежкия им труд. Защото лекарят не се възстановява като физическите работници (без да подценяваме разбира се, тяхното значение) с една тлъста пържола, пълна купа "шопска" и бутилка бира. Много повече е необходимо за здравето и квалификацията на здравния работник. Той държи живота ни в ръцете си, в ума си, той често не може да спи от емоционално напрежение. А ние им даваме стотинки спрямо цената на труда им за държавата ни. Но кой се грижи за тази цена и стойност?! Добре, че все още има лекари, на които държавата е вързала ръцете с абсурдни правила, НО те помагат,, помагат по всякакъв начин на този онеправдан народ.

М.Митева

2019.09.30 | 13:13

2

Браво! Супер сте , колеги! Ние във Варна ни привикват при управителя на болницата и преди това ни питат какво ще говорим!

Добави коментар

Водещи новини